Dziś szybka (o ile ma się ugotowaną fasolę :) i pożywna sałatka na rozpoczęcie sezonu wiosennego. Nie mogę się już doczekać nowalijek! I świeżych pomidorów. I ogórków gruntowych. I oczywiście truskawek... W tym roku posadzę też sobie w ogródku okrę, ponieważ nigdzie w Krakowie nie mogę jej dostać, a to moje ulubione warzywo. Sezon zapowiada się cudownie, prawda? :).
Przepis z magazynu Food&Wine. Na zdjęciu widać także chleb pszenno-żytni z GS-u w Rabce, który dość dobrze zastępuje ten pieczony w domu. I przypomina nam dzieciństwo (piekarnia wygląda tak samo jak 20 lat temu, chleb też o dziwo nie zmienił się).
Przepis z magazynu Food&Wine. Na zdjęciu widać także chleb pszenno-żytni z GS-u w Rabce, który dość dobrze zastępuje ten pieczony w domu. I przypomina nam dzieciństwo (piekarnia wygląda tak samo jak 20 lat temu, chleb też o dziwo nie zmienił się).
4 porcje
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy Dijon
1/4 szklanki + 1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
świeżo mielony pieprz, sól
300-400g tuńczyka w kawałkach w oliwie
3 łodygi selera z liśćmi, pokrojone w cienkie plasterki
400-500g suchej fasoli masłowej (Jaś)
1 i 1/2 łyżki odsączonych kaparów - pominęłam
Fasolę opłukaj, zalej zimną wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Namoczoną fasolę ugotuj do miękkości (sól dodaj dopiero pod koniec gotowania).
W małej misce połącz sok z cytryny i musztardę, stopniowo dolewaj oliwę (cały czas mieszając). Dodaj szczypiorek, dopraw solą i pieprzem.
W dużej misce umieść odsączonego tuńczyka, seler, fasolę i kapary. Dodaj sos musztardowo-cytrynowy i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym chlebem lub grzankami.
Smacznego!
2 łyżeczki musztardy Dijon
1/4 szklanki + 1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
świeżo mielony pieprz, sól
300-400g tuńczyka w kawałkach w oliwie
3 łodygi selera z liśćmi, pokrojone w cienkie plasterki
400-500g suchej fasoli masłowej (Jaś)
1 i 1/2 łyżki odsączonych kaparów - pominęłam
Fasolę opłukaj, zalej zimną wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Namoczoną fasolę ugotuj do miękkości (sól dodaj dopiero pod koniec gotowania).
W małej misce połącz sok z cytryny i musztardę, stopniowo dolewaj oliwę (cały czas mieszając). Dodaj szczypiorek, dopraw solą i pieprzem.
W dużej misce umieść odsączonego tuńczyka, seler, fasolę i kapary. Dodaj sos musztardowo-cytrynowy i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym chlebem lub grzankami.
Smacznego!
3 komentarze:
Fasola do tunczyka jakos mi nie pasowala. Przynajmniej w mych myślach. Ale po głębszym zastanowieniu - czemu nie?
Szczypiorek, mój ulubiony seler. Będzie nieźle. Dzieki.
tuńczyk i fasola to dla mnie zupełnie nowe połączenie, ale wygląda bardzo smacznie :)
Fasola z tuńczykiem pasuje świetnie. A chlebek z naszego gieesu (nazywa sie pasterski) jest nie do odróżnienia od pieczonego w domu :-)
Prześlij komentarz