Dziś u mnie pożywna alternatywa dla polskiego barszczu. Przepis wytargany z egzemplarza mamy marcowego (chyba?) magazynu Twój Styl. Autorem przepisu jest Jamal Ayed z warszawskiej restauracji Le Cedre.
To moja pierwsza, ale na pewno nie ostatnia, potrawa libańska, którą dodaję do akcji Z widelcem po Azji.
LIBAŃSKA ZUPA Z BURAKÓW I CIECIERZYCY
4 porcje
600g buraków lub botwinki
150g suchej ciecierzycy
2 średnie marchewki
4 jajka na twardo lub makaron jajeczny
1,5l bulionu warzywnego
4 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
natka pietruszki - u mnie kolendra
Ciecierzycę zalej zimną wodą, przykryj i odstaw na 12 godzin. Marchew obierz i pokrój w kostkę. Buraki obierz, pokrój w kostkę/botwinkę umyj, liście posiekaj dość drobno. Warzywa i odsączoną ciecierzycę zalej bulionem i gotuj przez około 2 godziny. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z makaronem jajecznym lub pokrojonymi na ćwiartki jajkami. Do każdej porcji dodaj łyżkę śmietany, posyp zupę posiekaną natką.
Smacznego! Sahtein!
To moja pierwsza, ale na pewno nie ostatnia, potrawa libańska, którą dodaję do akcji Z widelcem po Azji.
4 porcje
600g buraków lub botwinki
150g suchej ciecierzycy
2 średnie marchewki
4 jajka na twardo lub makaron jajeczny
1,5l bulionu warzywnego
4 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
natka pietruszki - u mnie kolendra
Ciecierzycę zalej zimną wodą, przykryj i odstaw na 12 godzin. Marchew obierz i pokrój w kostkę. Buraki obierz, pokrój w kostkę/botwinkę umyj, liście posiekaj dość drobno. Warzywa i odsączoną ciecierzycę zalej bulionem i gotuj przez około 2 godziny. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z makaronem jajecznym lub pokrojonymi na ćwiartki jajkami. Do każdej porcji dodaj łyżkę śmietany, posyp zupę posiekaną natką.
Smacznego! Sahtein!
7 komentarze:
Ten kolor mnie zniewala. Muszę sobie zrobić taką zupę. Pyszności. Ostatnio czekam coraz moniej na wiosnę, brakuje mi warzyw, słońca i wiatru :)
Pysznie się zapowiada ta zupka:)
Pozdrowienia:)
naprawdę interesujący przepis!
Bardzo fajny przepis - barszcz z dodatkiem ciecierzycy może smakować interesująco, tylko wyrzuciłabym z niego ugotowane buraki, bo nie lubię tego warzywa w tej formie.
O tak podoba mi się cdecydowanie bardziej niż polska wersja barszczu ukraińskiego :)))))
Połączenie buraka z ciecierzycą i kolendrą to coś dla mnie. I świetnie się prezentuje ta zupa.
Zrobię taką ale dam jaja przepiórcze o ile pozwolisz skopiować przepis?
p.s. kiedyś słyszałem opinię, że liba nska kuchnia jest jedną z najlepszych na świecie ale chyba tak mówi się o wszystkich kuchniach...
pozdrawiam
Fajny przepis - ale strasznie mało w nim przypraw! Czy w kuchni libańskiej nie używają ziół? Tak pytam z ciekawości, bo zupa już w garze ;-) ja chyba jednak coś jeszcze przyprawię ;-)Pozdrawiam
Prześlij komentarz