BLACK-BOTTOM CUPCAKES
12 sztuk
David Lebovitz The Great Book of Chocolate
ciasto
1 i 1/2 szklanki (220g) mąki pszennej
1 szklanka (200g) brązowego cukru - użyłam nieco mniej
5 łyżek kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka (225ml) wody
1/3 szklanki (75ml) oleju roślinnego
1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
nadzienie
225g serka śmietankowego typy Philadelphia (zwykłego lub light)
1/3 szklanki (70g) cukru
1 jajko
55g posiekanej czekolady (gorzkiej lub deserowej)
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Formę na muffinki posmaruj tłuszczem lub wyłóż papilotkami.
ciasto
Mąkę przesiej do miski, dodaj brązowy cukier, kakao w proszku, sodę i sól. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą wodę, olej, ocet i wanilię. Zrób zagłębienie na środku suchych składników i wlej mokre, mieszaj do uzyskania gładkiej masy (nie dłużej).
nadzienie
Ser ubij z jakiem i cukrem na gładką masę.
Ciasto rozłóż równomiernie w formie. Na środku każdej babeczki ułóż nadzienie. Piecz przez 25 minut. Studź na kratce.
Smacznego!
7 komentarze:
Ciekawie się prezentują. I na pewno smakują wyśmienicie. A to pierwsze zdjęcie - przępiekne.
Nie dość, że czekolada, nie dość, że brązowy cukier, nie dość, że serek, to jeszcze piszesz, że są wilgotne w środku. Muszę je zrobić!
O rany, chciałabym takie śniadanie :)
za takimi babeczkami to ja chętnie poszłabym na same dno... skoro takie denne :):):)
Bardzo fajnie się prezentują. I takoż pewnie smakują. Zdecydowanie chętnie zobaczyłabym je na moim śniadaniowym talerzyku! ;)
Pozdrawiam!
a kiedy trzeba dodać tą czekoladę? :)
Czekolade gdzieś wcięło :). Ale oczywiście trzeba ją wmieszać do nadzienia.
Prześlij komentarz