Ryż smażony z krewetkami i groszkiem cukrowym

Gdy wracamy z wakacji zawsze na lotnisku zostaje nam mnóstwo pieniędzy, które pośpiesznie i nieco bezsensownie wydajemy na drogie napoje, słodycze i zagraniczne czasopisma. Kupiłam więc sobie ostatni (02/2010) numer amerykańskiego Living, czyli pisma Marthy Stewart. Przepisy Marthy może nie powalają na kolana, ale są proste, szybkie i smakują przyzwoicie (takie jest przynajmniej moje zdanie :). A ponieważ ostatnio właściwie mogłabym żyć na daniach chińskich, tajskich, wietnamskich itp. dziś u mnie smażony ryż. W oryginale przepis można znaleźć też tutaj.

RYŻ SMAŻONY Z KREWETKAMI I GROSZKIEM CUKROWYM
4 porcje

4 łyżki + 1 łyżeczka oleju roślinnego
2 jajka, roztrzepane
12 dużych krewetek - mogą być mrożone
3 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej - użyłam ze słoiczka
3 łyżki zmiażdżonego czosnku (około 4 dużych ząbków)
2 łyżki zmiażdżonego świeżego imbiru (około 5cm kawałek)
1/2 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
- użyłam suszonych krążków chili
12 kapeluszy grzybów shiitake pokrojonych na 1cm kawałki
1 szklanka groszku cukrowego
4 szklanki ugotowanego (1 i 1/3 szklanki surowego) ryżu jaśminowego
3 łyżki sosu sojowego
5 szalotek drobno posiekanych (tylko białe i jasnozielone części)
sól, pieprz
do przybrania: ćwiartki limonki lub cytryny, zielony szczypior szalotek

W woku lub na dużej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Smaż jajka jak na jajecznicę (na średnim ogniu) przez około 30 sekund. Gotowe przełóż na talerz. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Krewetki posyp solą oraz pieprzem i smaż je przez 1-2 minuty (mrożone nieco dłużej), odwracając od czasu do czasu. Przełóż na talerz.

Na patelni rozgrzej pozostałe 3 łyżki oleju, wsyp trawę cytrynową, czosnek, imbir i chili. Smaż przez 1 minutę. Dodaj grzyby i gotuj przez kolejne 2 minuty. Dodaj krewetki, podgrzej. Wrzuć groszek i smaż, aż będzie błyszczący, jasnozielony, ale wciąż kruchy (około 1 minuty). Wmieszaj ryż, podgrzej. Dolej sos sojowy i dokładnie wymieszaj. Na końcu wrzuć jajecznicę i posiekaną szalotkę. Całość dokładnie wymieszaj, rozbijając większe kawałki jajecznicy na małe kawałki. Dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z cząstkami cytryny lub limonki do wyciśnięcia na ryż oraz szczypiorem.

Smacznego!

3 komentarze:

asandraa6 pisze...

świetnie wygląda i na-pewno też smakuje :-)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

taki ryż to bym zjadła, może i do krewetek bym się przekonała w końcu ;)

Ewelina Majdak pisze...

Aga myślę że byś się przekonała :)
Jejku uwielbiam TAK jeść :) Myśmy ostatnio na Okęciu nie powiem ile wydali na obiad...
Rozbój w biały dzień :)

Blog Widget by LinkWithin