Sernik klonowy z orzechami

Dzisiejszy sernik jest nieco inny od klonowo-pekanowego (swoją drogą jednego z moich ulubionych), który piekę bardzo często. Przede wszystkim w masie nie ma cukru, tylko sam syrop klonowy. Nie będę ukrywać, jest to więc wypiek drogi, ale może dlatego warto go piec na święta, a nie każdego dnia. Wzorowałam się na przepisie z bloga World Cooking Fun, zmieniłam jednak spód i kilka innych rzeczy. Ponieważ do wszystkich moich serników używam serka śmietankowego z Wielunia, masa wyszła dość rzadka, ale nie zaszkodziło to spodowi. Jeśli jednak macie obawy, osobno utrzyjcie żółtka, a osobno białka - w ten sposób masa będzie gęstsza, a sam sernik bardziej puszysty.

Polewę, którą widzicie na zdjęciu (z oszczędności przedświątecznych) zrobiłam z połowy ilości. Na święta jednak zrobię ją z podanych poniżej proporcji.

Do masy możecie dodać również likier orzechowy w dowolnej ilości. Ja niestety nie miałam.

SERNIK KLONOWY Z ORZECHAMI
tortownica 23cm

spód
3/4 szklanki (85g) błyskawicznych płatków owsianych
3/4 szklanki (80g) posiekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki (150g) brązowego cukru
60g roztopionego masła
masa serowa
900g 3-krotnie zmielonego twarogu, sera z wiaderka lub serka śmietankowego
1 szklanka syropu klonowego
4 duże jajka
3 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany 18%
polewa (można zrobić z połowy podanej ilości)
1/2 szklanki syropu klonowego
4 łyżki (60ml) śmietanki 30%
1 łyżka masła
ok. 50g orzechów

spód
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

W misce dokładnie wymieszaj płatki owsiane, posiekane orzechy oraz brązowy cukier. Dodaj roztopione masło i dobrze połącz wszystkie składniki. Wysyp na spód tortownicy i dociśnij do dna (dnem szklanki lub dłonią). Piecz przez 15-18 minut, aż się zarumieni na złoty kolor. Następnie wyciągnij z piekarnika i odstaw na chwilę.

masa serowa
Ser dokładnie utrzyj mikserem, następnie ciągle ucierając stopniowo dodawaj syrop klonowy, a potem mąkę. Jajka ubij i po trochu wlewaj do masy. Na końcu wmieszaj śmietanę. Upewnij się, że w masie serowej nie ma żadnych grudek. Wylej masę serową (może być dość płynna w zależności od tego jakiego sera używasz, przy serku śmietankowym można dodać mniej śmietany). Włóż do nagrzanego piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez godzinę. Następnie wyłącz piekarnik, minimalnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku do całkowitego ostygnięcia.

polewa
Syrop klonowy, śmietankę oraz masło umieść w rondelku, doprowadź do wrzenia, dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij z kuchenki, wrzuć orzechy (taką ilość by dobrze pokryły się sosem), odstaw do ostygnięcia. Gdy polewa ostygnie polej nią gotowy sernik, po czym przełóż go do lodówki na minimum kilka godzin.

Smacznego!

9 komentarze:

forum kulinarne pisze...

Wygląda bardzo zachęcająco :)

Tyna pisze...

Ciekawa jestem smaku tego sernika. Musi być świetny:)

Sue pisze...

Ten dodatek bardzo mi odpowiada! :)

gin pisze...

Mniam :) Uwielbiam serniki, a takie smaki jak najbardziej trafiają w mój gust :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

za syropem klonowym nie przepadam, ciekawa jestem czy w serniku by mi zasmakował ...bo sam sernik wygląda pięknie:)

Majana pisze...

Nie ma to jak sernik. Mniam:)

Maggie pisze...

Alez to musi smakowac! Moze i nie jest to wypiek na co dzien (raz, ze drogi, a dwa, ze mega kaloryczny), ale na swieta nadaje sie doskonale!

Anonimowy pisze...

Prezentuje się cudownie kremowo. Uwielbiam tego typu serniki! Ba, serniki uwielbiam w każdej postaci... ;))

naleśniki przepis pisze...

syrop klonowy, tyle o nim słyszałam, że chyba się skuszę. Jeśli znajdę takowy składnik w sklepie ;)

Blog Widget by LinkWithin