Ten sernik jest dokonałym przykładem tego, że im coś jest prostsze tym lepsze. Jest naprawdę rewelacyny, a jednocześnie nie ma w nim nic wymyślnego. Ser, wanilia, jajka :). A jednak jest w nim coś specjalnego (u A. na szczycie listy). Przepis od Claire Clark z książki Indulge. 100 perfect desserts. O książce napiszę już wkrótce, ponieważ jest naprawdę wspaniała, a o autorce i restauracji French Laundry, w której obecnie ona pracuje, niedawano też czytałam. Dziś będę robić jeszcze strudel. A później? Jak myślicie: ciasto marchewkowe? tort Sachera? ciasto czekoladowe z czerwonym winem? tartę z mango i limonką? jakiś deser bezowy (o bezach jest cały rozdział :)? Sama nie wiem... Wszystko brzmi zachęcająco...
tortownica 23-26cm
spód
260g herbatników typu Digestive
70g roztopioneg masła
masa serowa
1kg serka śmietankowego typu Philadelphia, sera z wiaderka lub 3-krotnie zmielonego twarogu - u mnie do znudzenia najlepszy na świecie Wieluń
250g cukru
6 średnich jajek, lekko ubitych - jeśli masz duże jajka dodaj mniej
1 laska wanilii
1-2 łyżeczek ekstraktu z wanilii
wierzch
175ml śmietany 18% (lub jeśli mieszkamy poza Polską creme fraiche)
25g cukru
1/4 laski wanilii
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
spód
Herbatniki zmiel w malakszerze, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Gotową masą wyłóż dno posmarowanej masłem (lub wyłóżonej papierem do pieczenia) tortownicy, dociśnij. Piecz przez 15-18 minut, aż herbatniki lekko zarumienią się i stworzą twardy spód. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
masa serowa
Ser ubij z cukrem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Stopniowo dodawaj jajka, ciągle ubijając. Przetnij laskę wanili na pół, dokładnie zeskrob nasiona i przełóż je do masy serowej. Na końcu wlej ekstrakt z wanilii. Całość ponownie dokładnie zmiksuj. Przelej masę na upieczony spód, wyrównaj wierzch. Piecz przez około 1 godzinę (autorka przepisu poleca zacząć piec w temperaturze 150 stopni, ja jednak zaczęłam od 180 i stopniowo temperaturę zmniejszałam, gdy sernik zaczynał rosnąć). Po pół godzinie sprawdź czy sernik zbytnio nie wyrasta. Jeśli wyrasta zmniejsz temperaturę pieczenia do 140 stopni. Wyciągnij sernik z piekarnika i odstaw na 10 minut.
wierzch
Wymieszaj śmietanę (lub creme fraiche) z cukrem i nasionami z 1/4 laski wanilii. Rozprowadź miksturę równomiernie po wierzchu sernika. Ciasto włóż z powrotem do piekanika i piecz przez kolejne 10 minut (ja piekłam dłużej: 15 minut).
Rada autorki: po rozprowadzeniu wierzchu ze śmietany, a przed pieczeniem warto posypać sernik świeżymi jagodami. Przy pieczeniu puszczą one sok i ładnie zabawią wierzch ciasta (jednocześnie dodając ciekawego smaku). -> Niestety mamy teraz zimę :(.
12 komentarze:
zjadłabym taki sernik; już jakiś czas przekonałam się do prawdziwej wanilii (a w zasadzie poznałam ją) - i tu podziękowania należą się allegro, dzięki czemu ta przyprawa nie jest aż tak luksusowa i dostępna wyłącznie na szczególne okazje
Kocham serniki, a ten, wygląda po prostu zabójczo.. Na pewno wkrótce go wypróbuję...
wyglada niesamowicie okazale i jestem przekonana, ze tez tak smakuje! wyznaje bowiem zasade, o ktorej wspomnialas, czesto proste znaczy najlepsze! :-) przepis zapisuje do sprobowania. pozdrawiam :-) p.s. co do ksiazki: uwielbiam trafic na dobra ksiazke kucharska. taka z ktorej chcialabym zrobic wszystko. niestety takich jest coraz mniej...
Wygląda bardzo apetycznie :)
Hmm... Poproszę tartę z mango i limonką. Strasznie jestem ciekawa przepisu...
Piękny ma kolor ..jest taki biały :)))i te kropeczki wanilii mniam
Sernik wygląda apetycznie! To ja jestem bardzo ciekawa tej książki ;D
KoKo on jest wspaniały!
A tort Sachera robię w weekend :D
Zrobiłam. Sernik jest naprawdę wspaniały! Mój dziadek, sernikowy koneser, dla którego go piekłam, był zachwycony.
Masa jest pyszna, bardzo waniliowa, cudowna. Nie mogłam się jednak opanować, i śmietanową polewę zastąpiłam jagodami, z nowojorskiego.. Mam tylko jeden dylemat: spód okazał się być bardzo nasiąknięty, bardzo wilgotny, wręcz mokry. Czy taki powinien być?
agusiak piekę ten sernik chyba najczęściej ze wszystkich i nigdy mój spód nie byl wilgotny. Moze zbyt mało się przypiekł? Może to wina zbyt płynnej masy (z winy sera, zbyt duzych jajek lub zbyt szybkiego, pobieznego ubijania)? Jesli bedziesz jeszcze kiedys robic ten sernik moze spróbj osobno ubic bialka i zoltka, masa powinna byc wtedy bardziej gesta. A pieklas z poczatku w 180 stopniach czy zaczelas od 150? Ja zaczynam od 180 wlasnie dlatego by sernik na poczatku szybko sie scial, a potem juz tylko dopiekal.
Hej!
Właśnie zrobiłam ten sernik - wyszedł przepyszny! Dzięki bardzo za przepis - pół roku temu przenieśliśmy się z mężem do Londynu - a tu trudno o dobry, polski biały ser. Sernik śnił mi się nocami ;) Masę zrobiłam z serka Philadelphia, którego tu jest pełno. Pychota!
Thank you for the information about vanilla.
Robię go od kilku lat i zawsze wychodzi pyszny.
Prześlij komentarz