Spaghetti z serem i pieprzem

Czasami przychodzi taki dzień, gdy otwieramy lodówkę, a tam tylko kawałek parmezanu (zawsze kupuje parmezan w kawałku, nigdy mielony) i arbuz... Na przykład dzisiaj. Było trochę pracy, brak czasu i ochoty na zakupy, A. znów wyjechał. Na szczęście w połączeniu z odrobiną makaronu tyle wystarczy by zrobić coś naprawdę dobrego (prostego i szybkiego zarazem)... i jeszcze arbuz zostanie...

Ten najprostszy z prostych przepisów na spaghetti zawdzięczam Kuchni (09/2008) i pani Tessie, która w każdym numerze zamieszcza włoskie przepisy. Nazwa włoska to spaghetti cacio e pepe i w oryginale podano ser pecorino, ale że miałam tylko parmezan, a oba sery są twarde, mam nadzieję, że to nie wielkie przestępstwo przeciwko kuchni włoskiej. Ten przepis na makaron jest naprawdę idealny w swoim smaku i prostocie.


SPAGHETTI Z SEREM I PIEPRZEM
dla 6 osób

50dag makaronu spaghetti
20dag tartego sera pecorino (niezbyt dojrzałego)
1 łyżka oliwy
dużo świeżo zmielonego pieprzu

Gotujemy spaghetti w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Odcedzamy, gdy jest jeszcze bardzo al dente, zostawiając około szklanki wrzątku z gotowania.

W misce szybko mieszamy tarty ser z wrzątkiem i dużą ilością pieprzu, by powstał kremowy sos. Wrzucamy makaron na rozgrzaną w dużym rondlu oliwę, szybko mieszając polewamy sosem, mieszamy jeszcze raz i od razu podajemy (można dodać jeszcze więcej pieprzu :).


Smacznego!

1 komentarze:

ewena pisze...

Lubię takie proste dania:)

Blog Widget by LinkWithin