Sernik trzeba piec w bardzo szczelnym naczyniu, ponieważ masa jest bardzo płynna, autorka poleca wręcz naczynie szklane, ja upiekłam jednak w dobrej, szczelnej tortownicy i ciasto nie wypłynęło spodem.
LEKKO CYTRYNOWY SERNIK Z SERKA WIEJSKIEGO
tortownica 23cm
spód
100g roztopionego masła
125g pokruszonych herbatników typu Digestive
1 łyżka mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
masa serowa
550g odsączonego serka wiejskiego (waga po odsączeniu)
115g 3-krotnie zmielonego tłustego sera twarogowego
3/4 szklanki (170g) cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
sok z połowy cytryny
6 łyżek kremowej śmietany - użyłam 18%
6 łyżek pełnotłustego mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
cynamon
spód
Mieszamy ze sobą masło, pokruszone herbatniki, mąkę, cukier i cynamon. Wysypujemy na dno szczelnej tortownicy i dociskamy do dna (rękoma lub dnem szklanki).
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
masa serowa
Za pomocą miksera ubijamy ze sobą odsączony serek wiejski z mielonym serem twarogowym (średnia prędkość, użyłam dodatkowo blendera do przecierania, żeby pozbyć się grudek). Dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka, sok cytrynowy, śmietanę, mleko i ekstrakt z wanilii. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód, posypujemy cynamonem i pieczemy przez 20-25 minut.
Sernik wyciągamy od razu z piekarnika i studzimy na kratce, aż uzyska temperaturę pokojową. Następne wkładamy do lodówki na minimum 4-6 godzin.
Jak dla mnie ten sernik ma bardzo polski smak: serek wiejski plus twarogowy, czy może być coś bardziej polskiego? Polecam jako alternatywę dla serników twarogowych oraz wielbicielom serka wiejskiego (jak ja) na wszystkie możliwe sposoby.
Ciasto wrzucam też do akcji serowej.
Smacznego!
5 komentarze:
Piękny serniczek:)
serniki to moje ulubione ciasta. Twój jest śliczny!!!!.....
kolejne pyszne ciacho
no musi byc pyszne, bo z wiejskim serkiem, który lubię bardzo, podobnie jak Ty
z chęcią spróbuję :-)
Wszystko brzmi niezwykle ciekawie... a te "ziarenka" serka wiejskiego czuć w masie?
Ziarenek troche się rozmiksowało, a trochę utarłam blenderem, wiec sa bardzo małe i bardzo fajnie to smakuje...
Prześlij komentarz