Cytrynowa zupa z soczewicy

Listopad tego roku był dla mnie miesiącem zup. Jedną z lepszych jakie ostatnio zrobiłam była cytrynowa zupa z soczewicy. Właściwie ze wszystkimi dodatkami to raczej pełne danie obiadowe. U mnie z kaszą jęczmienną, jako że kasza jest kolejnym składnikiem, na który wiecznie mam ostatnio ochotę. To fajna zupa, orzeźwiająca. I chociaż, jak na chłody przystało, jest mocno sycąca to dzięki cytrynie znajdziecie w niej także coś letniego.

Przepis z książki Deborah Madison Vegetarian Cooking for Everyone wyszperany u Heidi. Szanowny Mikołaju chętnie bym jeszcze coś z tej pozycji przygotowała!

CYTRYNOWA ZUPA Z SOCZEWICY
4 porcje

200g czerwonej soczewicy, przebranej i opłukanej
1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki (28g) masła
sól morska
1/2 dużej cebuli, posiekanej
1 łyżeczka mielonego kuminu
3/4 łyżeczki białej gorczycy
1/2 szklanki posiekanej kolendry
sok z 1 - 1,5 cytryny (do smaku)
dodatkowo: 1 opakowanie młodych liści szpinaku, ryż lub kasza, jogurt grecki

Soczewicę umieść w garnku z 800ml wody, dodaj kurkumę, 1/2 łyżki masła i 1 łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż soczewica zmięknie i zacznie się rozpadać (około 20 minut). Zupę utrzyj za pomocą tłuczka do ziemniaków lub lekko zmiksuj.

Gdy soczewica się gotuję przygotuj cebulę. W rondelku rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć cebulę oraz kumin i gorczycę, smaż mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie (10-15 minut). Dodaj kolendrę i podsmaż jeszcze przez kilka sekund, po czym ściągnij rondelek z ognia.

Podsmażoną cebulę dodaj do zupy, po czym wciśnij sok z cytryny (najlepiej po połówce cytryny na raz - do własnego smaku). Dopraw solą wedle uznania.

Tuż przed podaniem rozgrzej pozostałą część masła i krótko przysmaż szpinak, lekko posolony. Zupę podawaj z ryżem/kaszą, szpinakiem i dużą ilością jogurty greckiego.

Smacznego!

3 komentarze:

flusso pisze...

Sycąco orzeźwiająca - bardzo fajny pomysł :)

shinju pisze...

Zarówno czerwoną soczewicę jak i cytryny uwielbiam. Ta kombinacja musi być pyszna :) Mam pytanie: kiedyś wspominałaś przepis na faszerowane jalapenos? Czy masz link do tego przepisu? Jeśli tak to byłabym wdzięczna za podanie :)

Maggie pisze...

Takie sycace, rozgrzewajace zupy, ktore same w sobie stanowia kompletny posilek, bardzo lubie. Zwlaszcza jesienia. Zapisuje twoj przepis, wyprobuje na pewno!

Blog Widget by LinkWithin