Powoli opuszczamy naszą piękną, aczkolwiek nieco już nudną wieś i wracamy do miasta. Jest to okazja do sprzątnięcia w lodówce i wykorzystania w ostatniej chwili tego, co jeszcze się da. Wrócimy tu dopiero za miesiąc. Resztki jajek, śmietana, biała czekolada i mrożone maliny: dzisiejszy deser to mus z białej czekolady i malin. Zainspirowany musem czekoladowym Cordon Blue, który już robiłam (jest niezwykle delikatny) i musem z malin z magazynu Food&Wine. Z podanej ilości wychodzą naprawdę duże porcje, albo mniejsze dla większej ilości osób.
4-8 porcji
mus z białej czekolady
140g białej czekolady
3 łyżki drobnego cukru
60ml wody
2 białka
1 i 1/2 listka żelatyny lub 3/4 łyżeczki żelatyny w proszku
500ml śmietanki 30% do ubijania
mus z malin
1 łyżeczka żelatyny w proszku
1 łyżka zimnej wody
2 i 1/2 szklanki malin (mrożone należy rozmrozić)
1/2 szklanki cukru
1 białko
1/2 szklanki śmietanki 30% do ubijania
mus z białej czekolady
Zetrzyj 15g czekolady i odstaw w suche, chłodne miejsce.
Z 60ml wody z cukrem w małym rondelku ugotuj syrop. Kiedy cukier zacznie wrzeć, mikserem ubij w misce białka na bardzo miękką pianę. Wciąż miksując ostrożnie wlej bulgocący syrop do białek, kierując strumień między ubijaki a brzeg miski. Ubijaj, aż piana będzie zimna.
Listki żelatyny na kilka minut namocz w zimnej wodzie, po czym wyjmij je i osącz (żelatynę w proszku rozpuść w łyżce wody w naczyniu nad parą). Następnie wlej do piany z białek i dobrze wymieszaj.
Pozostałą czekoladę grubo posiekaj i wsyp do miski. Rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Połącz rozpuszczoną czekoladę z pianą. Ubij śmietanę (długo i dokładnie) i połącz z czekoladową mieszaniną. Wmieszaj wcześniej utartą czekoladę.
mus z malin
W małej misce umieść wodę i żelatynę. Odstaw na 5 minut, aby żelatyna zmiękła, po czym rozpuść ją w mikrofalówce lub nad parą wodną.
Za pomocą blendera utrzyj 2 szklanki malin z połową cukru. Przesiej maliny do miski przez drobne sito. Do uzyskanego w ten sposób puree dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
W misce umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą ubijaj białko z pozostałą połową cukru, aż nieco się ogrzeje. Zdejmij miskę z ognia i kontynuuj ubijanie, do momentu uzyskania sztywnej i błyszczącej piany. Przełóż białka do puree z malin. W tej samej misce ubij śmietanę, dodaj do malin. Całość dokładnie wymieszaj. Pozostałą 1/2 szklanki malin lekko rozetrzyj i dodaj do musu. Wymieszaj.
Układaj kolejno warstwami mus z białej czekolady (będzie go więcej) i mus z malin w dużych lub małych naczyniach (albo w kieliszkach do szampana). Całość przełóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Udekoruj malinami i startą czekoladą.
Smacznego!
7 komentarze:
Iście królewski deser. Wygląda po prostu oszałamiająco! I wolę nawet nie myśleć, jak smakuje, bo jeszcze bym dostała ślinotoku... ;))
Pozdrawiam!
tam, gdzie biała czekolada, tam i ja. :D wygląda pysznie!
Wspanialy deserek! oj napewno by mi posmakowal ;)
piekny deser, ja bardzo lubię takie wszelkij maści musy... ale wiesz, z tymi malinami to Ci strasznie zazdroszczę,bardzo!
Wygląda bardzo smakowicie. Tak bardzo, że przejrzałam wszystkie przepisy czekoladowe u Ciebie i zapisałam sobie do wypróbowania, kiedy będę szukać nowych inspiracji :) Chyba mamy podobny czekoladowy gust, tylko Ty więcej pieczesz. Dam znać jeśli coś od Ciebie zrobię.
;( A ja robiłam i mi nie wyszło.. Nie wiem dlaczego nic nie zgęstniało tak jak powinno... :( Biłam śmietanę ponad pół godziny a i tak nie była gęsta.. Za krótko? 30% kremówka
Anonimowy spróbuj jeszcze raz, to wygląda na winę śmietany... Szczerze mówiąc jeszcze nie spotkałam takiej, którą trzeba by ubijać pół godziny, kilka minut wystarczy...
Prześlij komentarz