Mus z białej czekolady i malin

Powoli opuszczamy naszą piękną, aczkolwiek nieco już nudną wieś i wracamy do miasta. Jest to okazja do sprzątnięcia w lodówce i wykorzystania w ostatniej chwili tego, co jeszcze się da. Wrócimy tu dopiero za miesiąc. Resztki jajek, śmietana, biała czekolada i mrożone maliny: dzisiejszy deser to mus z białej czekolady i malin. Zainspirowany musem czekoladowym Cordon Blue, który już robiłam (jest niezwykle delikatny) i musem z malin z magazynu Food&Wine. Z podanej ilości wychodzą naprawdę duże porcje, albo mniejsze dla większej ilości osób.

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MALIN
4-8 porcji

mus z białej czekolady
140g białej czekolady
3 łyżki drobnego cukru
60ml wody
2 białka
1 i 1/2 listka żelatyny lub 3/4 łyżeczki żelatyny w proszku
500ml śmietanki 30% do ubijania

mus z malin
1 łyżeczka żelatyny w proszku
1 łyżka zimnej wody
2 i 1/2 szklanki malin (mrożone należy rozmrozić)
1/2 szklanki cukru
1 białko
1/2 szklanki śmietanki 30% do ubijania

mus z białej czekolady
Zetrzyj 15g czekolady i odstaw w suche, chłodne miejsce.

Z 60ml wody z cukrem w małym rondelku ugotuj syrop. Kiedy cukier zacznie wrzeć, mikserem ubij w misce białka na bardzo miękką pianę. Wciąż miksując ostrożnie wlej bulgocący syrop do białek, kierując strumień między ubijaki a brzeg miski. Ubijaj, aż piana będzie zimna.

Listki żelatyny na kilka minut namocz w zimnej wodzie, po czym wyjmij je i osącz (żelatynę w proszku rozpuść w łyżce wody w naczyniu nad parą). Następnie wlej do piany z białek i dobrze wymieszaj.

Pozostałą czekoladę grubo posiekaj i wsyp do miski. Rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Połącz rozpuszczoną czekoladę z pianą. Ubij śmietanę (długo i dokładnie) i połącz z czekoladową mieszaniną. Wmieszaj wcześniej utartą czekoladę.

mus z malin
W małej misce umieść wodę i żelatynę. Odstaw na 5 minut, aby żelatyna zmiękła, po czym rozpuść ją w mikrofalówce lub nad parą wodną.

Za pomocą blendera utrzyj 2 szklanki malin z połową cukru. Przesiej maliny do miski przez drobne sito. Do uzyskanego w ten sposób puree dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.

W misce umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą ubijaj białko z pozostałą połową cukru, aż nieco się ogrzeje. Zdejmij miskę z ognia i kontynuuj ubijanie, do momentu uzyskania sztywnej i błyszczącej piany. Przełóż białka do puree z malin. W tej samej misce ubij śmietanę, dodaj do malin. Całość dokładnie wymieszaj. Pozostałą 1/2 szklanki malin lekko rozetrzyj i dodaj do musu. Wymieszaj.

Układaj kolejno warstwami mus z białej czekolady (będzie go więcej) i mus z malin w dużych lub małych naczyniach (albo w kieliszkach do szampana). Całość przełóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Udekoruj malinami i startą czekoladą.

Smacznego!

7 komentarze:

Anonimowy pisze...

Iście królewski deser. Wygląda po prostu oszałamiająco! I wolę nawet nie myśleć, jak smakuje, bo jeszcze bym dostała ślinotoku... ;))

Pozdrawiam!

cukrowa wróżka pisze...

tam, gdzie biała czekolada, tam i ja. :D wygląda pysznie!

gosiaa99 pisze...

Wspanialy deserek! oj napewno by mi posmakowal ;)

polinqa pisze...

piekny deser, ja bardzo lubię takie wszelkij maści musy... ale wiesz, z tymi malinami to Ci strasznie zazdroszczę,bardzo!

OlaCruz pisze...

Wygląda bardzo smakowicie. Tak bardzo, że przejrzałam wszystkie przepisy czekoladowe u Ciebie i zapisałam sobie do wypróbowania, kiedy będę szukać nowych inspiracji :) Chyba mamy podobny czekoladowy gust, tylko Ty więcej pieczesz. Dam znać jeśli coś od Ciebie zrobię.

Anonimowy pisze...

;( A ja robiłam i mi nie wyszło.. Nie wiem dlaczego nic nie zgęstniało tak jak powinno... :( Biłam śmietanę ponad pół godziny a i tak nie była gęsta.. Za krótko? 30% kremówka

Iv pisze...

Anonimowy spróbuj jeszcze raz, to wygląda na winę śmietany... Szczerze mówiąc jeszcze nie spotkałam takiej, którą trzeba by ubijać pół godziny, kilka minut wystarczy...

Blog Widget by LinkWithin