Bób. Po prostu.

A może nie tak po prostu? :) Sezon na bób w pełni, jem go bardzo dużo w tym roku i muszę przyznać, że ta do tej pory najbardziej ulubiona wersja, czyli bób+masło+sól, zaczęła mnie już nudzić. Dziś więc dwa przepisy na dania obiadowe/kolacyjne z bobem. Przepis na poniższy letni makaron pochodzi z książki Passione Genaro Contaldo. Takie pasje mogę mieć i ja.

SPAGHETTI Z BOBEM, POMIDORKAMI I KOZIM SEREM
4 porcje


300g bobu
- użyłam więcej
300g pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki

120ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, posiekane

20 świeżych liści bazylii, plus kilka do posypania
300g spaghetti

100g łagodnego sera koziego, pokrojonego w kostkę*
sól, pieprz

Bób ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wyłuskaj. W dużej misce wymieszaj pomidory, oliwę z oliwek, czosnek, porwane liście bazylii oraz nieco soli i pieprzu. Dodaj bób, wymieszaj i odstaw na czas gotowania makaronu.

Spaghetti ugotuj al dente, odcedź, po czym wrzuć do mikstury pomidorów i bobu. Dodaj ser, całość dokładnie wymieszaj. Makaron podawaj od razu posypany świeżo zmielonym czarnym pieprzem, porwanymi listkami bazylii i skropiony oliwą z oliwek.

* myślę, że równie dobrze nada się tu ser owczy lub owczo-krowi, jak nasz bundz na przykład.

Z kolei ryż wypatrzyłam w najnowszej (lipiec 2011) Kuchni. Przepis podał Tadeusz Pióro. Przy okazji poczytać można o nowej ciekawej książce Stół jaki jest, którą to zamierzam niebawem kupić. A może ktoś mi podaruje? :)

RYŻ Z BOBEM I KOPERKIEM
4 porcje


500g bobu

200g ryżu do risotto

1 litr bulionu warzywnego

2 ząbki czosnku

sok z 1/2 cytryny
spora szczypta cukru
pęczek koperku

2 łyżki masła
2 łyżki oliwy

sól, pieprz

Bób ugotuj w osolonej wodzie i wyłuskaj. Czosnek drobno posiekaj, po czym podsmaż krótko na oliwie. Dodaj ryż i smaż, aż ziarenka staną się przezroczyste. Wlej chochlę gorącego bulionu, sok z cytryny, dodaj cukier. Gotuj, aż ryż wchłonie płyn, stopniowo dolewając pozostały bulion. Pod koniec gotowania dodaj bób, wymieszaj, wlej ostatnią chochlę bulionu. Na końcu wrzuć posiekany koperek, patelnię zdejmij z ognia, wmieszaj pokrojone na kilka kawałków masło, po czym przykryj. Podawaj po dwóch minutach.

Smacznego!

6 komentarze:

shinju pisze...

Uwielbiam bób. A ten Twój... mniam. Szczególnie ten z makaronem do mnie przemawia.

przepisy wegetariańskie pisze...

Wspaniale wygląda + proste wykonanie = idealny letni obiad :)

Gosia pisze...

osobiscie nie lubie bobu,ale podoba mi sie propozycja jako taka-extra jest,mozna zastapic bob groszkiem np.....
Pozdrawiam :)

Waniliowa Chmurka pisze...

Ten bób w Twoim wydaniu na pewno fajnie musi smakować!

Maggie pisze...

Spaghetti mnie zachwycilo - teraz nie bede mogla przestac o nim myslec :)

pieczarkamysia pisze...

Wyglada cudnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ; )

Blog Widget by LinkWithin