Od kilku dni codziennie jem dynię :). Dziś zrobiłam makaron z przepisu znalezionego na stronie internetowej magazynu Gourmet. Zmieniłam lekko proporcje i pominęłam oliwki, których nie jem, jeśli nie muszę. I chociaż nie obchodzę Halloween, ani nie uczęszczam na halloweenowe imprezy, myślę, że ta czarno-pomarańczowa pasta idealnie się nadaje na tego typu spotkania. Warto poszukać dyni o mocno pomarańczowym miąższu, mi zajęło to trochę czasu, większość dostępnych tutaj dyń ma środek raczej ciemnożółty. Ale opłaciło się. Na żywo to danie wygląda o wiele lepiej, ale jak już pisałam kiedyś, mój aparacik nie radzi sobie ze sztucznym światłem :(. Ach, i smakuje bosko!
Ps. W sklepie w Nowym Targu mam do wyboru: dynię, dynię deserową (której dziś użyłam, choć jest malutka i bardzo droga, a także nikt nie ma pojęcia jaka to odmiana) oraz małe dynie dekoracyjne. Strasznie zazdroszczę wszystkim tym, którzy mają do wyboru wiele odmian tego warzywa. I znają ich nazwy i smaki...
Ps. W sklepie w Nowym Targu mam do wyboru: dynię, dynię deserową (której dziś użyłam, choć jest malutka i bardzo droga, a także nikt nie ma pojęcia jaka to odmiana) oraz małe dynie dekoracyjne. Strasznie zazdroszczę wszystkim tym, którzy mają do wyboru wiele odmian tego warzywa. I znają ich nazwy i smaki...

czyli czarne spaghetti z dynią i papryką
4 porcje
500g pomarańczowego miąższu dyni
2 pomarańczowe papryki
4 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego tymianku
1/2 łyżeczki suszonych płatków chili - użyłam kawałka świeżej papryczki
1/4 szklanki oliwy z oliwek
300g czarnego spaghetti lub linguine
1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek - pominęłam
sól, pieprz
parmezan do posypania (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzej do 215 stopni.
Dynię pokrój na 1,5 cm kawałki, a paprykę w 2,5 cm kostkę. Czosnek pokrój w plasterki, oliwki przekrój na pół.
Wymieszaj dynię i paprykę z czosnkiem, tymiankiem, chili, oliwą, solą i pieprzem. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz (mieszając raz po upływie połowy czasu) przez 25-35 minut (aż warzywa zmiękną).
Makaron ugotuj w dobrze osolonej wrzącej wodzie, aż będzie al dente. Odlej 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Makaron odsącz i wrzuć z powrotem do garnka.
Warzywa wyciągnij z piekarnika i polej je wodą pozostałą z gotowania makaronu. Wmieszaj oliwki, a następnie przełóż mieszankę do makaronu. Mieszaj i podgrzewaj przez 1 minutę. Podawaj gorące, posypane startym parmezanem.
Smacznego!
2 pomarańczowe papryki
4 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego tymianku

1/2 łyżeczki suszonych płatków chili - użyłam kawałka świeżej papryczki
1/4 szklanki oliwy z oliwek
300g czarnego spaghetti lub linguine
1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek - pominęłam
sól, pieprz
parmezan do posypania (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzej do 215 stopni.
Dynię pokrój na 1,5 cm kawałki, a paprykę w 2,5 cm kostkę. Czosnek pokrój w plasterki, oliwki przekrój na pół.
Wymieszaj dynię i paprykę z czosnkiem, tymiankiem, chili, oliwą, solą i pieprzem. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz (mieszając raz po upływie połowy czasu) przez 25-35 minut (aż warzywa zmiękną).
Makaron ugotuj w dobrze osolonej wrzącej wodzie, aż będzie al dente. Odlej 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Makaron odsącz i wrzuć z powrotem do garnka.
Warzywa wyciągnij z piekarnika i polej je wodą pozostałą z gotowania makaronu. Wmieszaj oliwki, a następnie przełóż mieszankę do makaronu. Mieszaj i podgrzewaj przez 1 minutę. Podawaj gorące, posypane startym parmezanem.
Smacznego!
4 komentarze:
super wygląda :)
Uwielbiam makaron czarny:)) w połączeniu z dynią wygląda....elegancko:)
Świetna propozycja :)
Dla mnie to połączenie wygląda raczej przerażająco niż elegancko... tyle, że o to w tym wszystkim chodzi:)
Prześlij komentarz