Sernik Mocha

Nowy rok: 2012. Ciężko będzie się przyzwyczaić wpisując datę na poczcie :). Żadnych noworocznych postanowień, poza losowo wybranym mi przez stronę Resolution Randomizer, że będę więcej przepraszać swoich domowników. Zapowiada się więc ciekawy rok, skoro mam mieć za co ich więcej przepraszać, czyż nie ? :). Po okresie świąteczno-noworocznym i hucznym Sylwestrze, którego spędziliśmy w piżamach zostało mi jeszcze wiaderko sera. A więc sernik, dziś bardzo wytrawny, właściwie to taki bardziej tort serowy. Smak Mocha, czyli kawowo-czekoladowy. Przepis ze strony Taste of Home. Gorąco polecam ten przepis, jest wyjątkowy (u mnie prawie zupełnie niesłodki, więc możecie śmiało dodać więcej cukru).

SERNIK MOCHA
tortownica 23cm

spód

260g ciasteczek Oreo

60g stopionego masła

masa serowa

900g zmielonego sera twarogowego, serka śmietankowego lub sera z wiaderka

1 szklanka (200g) cukru
- w oryginale 300g
30g mąki pszennej

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

4 jajka, lekko ubite

2 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej

2 łyżki wrzącej wody

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

250g gorzkiej czekolady
- w oryginale 340g czekolady mlecznej
polewa

85g gorzkiej czekolady

45g masła

ziarna kawy w czekoladzie do dekoracji (opcjonalnie)


Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.


spód
Ciasteczka Oreo przełam, zdejmij masę, a same herbatniki pokrusz na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Tortownicę natłuść, masę wysyp na spód i wyrównaj. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.

masa serowa
W małej miseczce wymieszaj kawę rozpuszczalną z wodą i cynamonem. Odstaw. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Ser utrzyj z cukrem, mąką i ekstraktem z wanilii na gładką masę. Następnie stopniowo wmieszaj jajka. Masę podziel na pół (ja użyłam 550g do masy czekoladowej oraz 765g do masy kawowej). Do jednej części (u mniej mniejszej) wmieszaj roztopioną czekoladę, po czym wyłóż na podpieczony spód (masa będzie bardzo gęsta). Do drugiej porcji dodaj kawę, po czym przełóż na masę czekoladową.

Sernik wstaw do piekarnika, temperaturę obniż do 160 stopni i piecz przez 60-65 minut. Następnie bardzo lekko uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto w środku do całkowitego ostudzenia.

Gdy ciasto ostygnie przygotuj polewę.
Czekoladę roztop z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Rozprowadź na ostudzonym i wyciągniętym z formy serniku. Udekoruj ziarnami kawy w czekoladzie, jeśli takie posiadasz. Całość wstaw do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!

7 komentarze:

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

jak dla mnie rewelacja:)

ale babka pisze...

ale cudo!!! wygląda niesamowicie!!skorzystam na pewno z przepisu

Dusia pisze...

jaki piękny!

vanilla pisze...

ja już kilka razy się pomyliłam pisząc datę na formularzach ;) cudny sernik, idealny. pozdrawiam!

Majana pisze...

Pięknie wygląda ten serniczek:)

Trzcinowisko pisze...

Sernik pierwsza klasa...zazdroszczę:)

Justyna pisze...

zawsze chcialam zrobić to ciasto ; )
Przepis jest dobry ; )
Dopiero zaczynam zabawe z blogowaneimgotowaniem
cojapieke.blogspot.com/

Blog Widget by LinkWithin