Albo zupa :). Sama nie wiem czy to danie to jeszcze zupa czy już gulasz. Według Jamiego gulasz. Ostatnio rzadko oglądam kuchnię.tv, ale akurat ten odcinek o pobycie Jamiego w Grecji widziałam. I gdy jakiś czas temu Maggie na Durszlaku pisała o gulaszu rybnym zapragnęłam od razu tego greckiego gulaszu właśnie. Odnalazłam więc przepis i gotowe. Myślę, że warto byłoby dodać tu także tymianku. Użyłam ryb, które leżakowały w zamrażarce, czyli dorsza i łososia, ale można dodać dowolne gatunki morskie, w różnych konfiguracjach. Na zdjęciu widać też chleb z ostatniej Weekendowej Piekarni, który wyszedł nieco zbyt płaski by poświęcić mu osobny post. Do gulaszu jednak pasował (dam mu jednak jeszcze szansę na poprawę wizerunku :).
4 porcje
2 cebule, grubo posiekane
4 łodygi selera, pokrojone w plasterki
5 ząbków czosnku, grubo posiekanych
3 duże pomidory, obrane i posiekane
500g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
3 liście laurowe
1 litr lekkiego bulionu warzywnego
sól morska i świeżo zmielony pieprz
700g dowolnych filetów z ryb morskich, pokrojonych na kawałki lub w kostkę - u mnie łosoś i dorsz
sok z 1 cytryny
mały pęczek pietruszki, posiekanej
mały pęczek koperku, posiekanego
dodatkowo: oliwa z oliwek, chleb razowy lub wiejski
Oliwę rozgrzej w rondlu, dodaj cebulę oraz seler i smaż przez 5 minut. Wrzuć czosnek i smaż kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pomidory, ziemniaki, liście laurowe. Całość zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem, po czym gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Na końcu dodaj ryby i gotuj kolejne 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Wmieszaj posiekane zioła i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem polej odrobiną oliwy z oliwek. Serwuj z wiejskim lub razowym chlebem.
Smacznego!
2 cebule, grubo posiekane
4 łodygi selera, pokrojone w plasterki
5 ząbków czosnku, grubo posiekanych
3 duże pomidory, obrane i posiekane
500g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
3 liście laurowe
1 litr lekkiego bulionu warzywnego
sól morska i świeżo zmielony pieprz
700g dowolnych filetów z ryb morskich, pokrojonych na kawałki lub w kostkę - u mnie łosoś i dorsz
sok z 1 cytryny
mały pęczek pietruszki, posiekanej
mały pęczek koperku, posiekanego
dodatkowo: oliwa z oliwek, chleb razowy lub wiejski
Oliwę rozgrzej w rondlu, dodaj cebulę oraz seler i smaż przez 5 minut. Wrzuć czosnek i smaż kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pomidory, ziemniaki, liście laurowe. Całość zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem, po czym gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Na końcu dodaj ryby i gotuj kolejne 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Wmieszaj posiekane zioła i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem polej odrobiną oliwy z oliwek. Serwuj z wiejskim lub razowym chlebem.
Smacznego!
6 komentarze:
Nie chciałbym się narazić, ale gulaszem można nazwać potrawę, w której smakowitym kawałkom czegoś (w oryginale mięsa wołowego) towarzyszy pikantny sos.
Natomiast jeżeli owo "coś" pływa w smakowitym sosie, to jest to ragout, a nie gulasz. Niby drobna rzecz, a na czymś takim, wychodzi świadomość kulinarna. Nie wątpię w smakowite walory dania, ale może by jakaś inna nazwa?
Z ksiąki Tadeusza Gwiaździńskiego "O kremówce w Wadowicach i widelcu w butekce" Wyd. Nowik Opole 2008.
Ja też nie uważam, żeby to był gulasz, nazwa dania to Aegean Kakavia, niestety nie znam greckiego by dokładnie określić typ tej potrawy. Gulasz to tłumaczenie z kuchni.tv, a piekny gulasz rybny to nazwa, którą stosuje Jamie. Nie narażasz się kawiarenko, nie twierdze, że moja świadomość kulinarna jest duża, jestem ot po prostu kurą domową :). Nigdy nie stawiam się na równi z profesjonalistami :).
Muszę powiedzieć,ze wygląda pysznie i po składnikach widzę,ze by mi smakowało:)
Pozdrawiam.
Wyglada baaardzo profesjonalnie:)Jamie jest profesjonalista,wiec mozna go cytowac:)
On jest rzeczywiście piękny, a chlebek do niego jest wspaniałym dopełnieniem. Spisuję przepis, bo i za mną ostatnio chodzi gulasz rybny :)
A chlebek w postaci tych kromeczek wygląda bardzo udanie i dopisuję Cię do podsumowania w WP :)
Takiego dania jeszcze nigdy nie jadłem i jak czytam to faktycznie prezentuje się ono bardzo smakowicie. Osobiście mogę każdemu polecić przepisy z https://mowisalmon.pl/przepisy/ jeśli lubi ktoś łososia.
Prześlij komentarz