Chałka z prawdziwą wanilią

Dziś chciałam Wam pokazać moją ulubioną chałkę. Przepis pochodzi z książki 90 lat Kitchen Aid, ale oczywiście ten mikser nie jest niezbędny, aby taką chałkę upiec. Ja piekę od razu dwie sztuki, tak jak podaje przepis. Ta bułka szybko znika. Jest bardzo puszysta i delikatna. Mało słodka. Waniliowa, ale nie do przesady. Jak dla mnie idealna.

CHAŁKA Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ
2 bochenki

1 laska wanilii
225ml mleka
15g świeżych drożdży
700g mąki pszennej (minimum typ 550)
1 łyżeczka soli
75g roztopionego masła
3 łyżki miodu
3 jajka
dodatkowo: 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody; mak, sezam lub kruszonka do posypania

Laskę wanilii rozetnij na pół, zeskrob ziarenka. Włóż je do rondelka z mlekiem (razem z pustą laską), całość zagotuj. Wyjmij łupinki i odstaw do ostygnięcia. Gdy mleko będzie letnie dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj do rozpuszczenia.

Jeśli używasz Kitchen Aida. Wymieszaj w dzierży 625g mąki i sól. Załóż hak i mieszając z prędkością 2 dodawaj rozpuszczone drożdże. Zagniataj przez 1 minutę. Dodaj roztopione masło, miód i jajka. Zagniataj całość przez kolejną minutę. Na końcu dodawaj stopniowo pozostałe 75g mąki. Kontynuuj zagniatanie do chwili, gdy ciasto przestanie się kleić do ścian dzierży. Nadal zagniataj przy prędkości 2 przez 2 minuty do uzyskania gładkiego ciasta.

Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie. Połącz w misce wszystkie składniki, przełóż na blat. Wyrabiaj przez kilka minut do uzyskania gładkiego, plastycznego ciasta.

Ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub do momentu, w którym podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, ponownie zagnieć, a następnie podziel na 6 porcji. Każdej porcji nadaj kształt wałeczka o długości 35 cm. Z trzech wałeczków upleć warkocz, końce zawiń pod spód i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. To samo zrób z pozostałymi porcjami ciasta. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut (do chwili, gdy ciasto podwoi swoją objętość).

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wyrośnięte chałki posmaruj żółtkiem zmieszanym z wodą i posyp makiem, sezamem lub kruszonką. Piecz przez 30-35 minut. Ostudź na kratce.

Te chałki upiekłam wczoraj. Jedną posypałam makiem, a drugą kruszonką (25g mąki, 13g masła, 13g cukru, szczypta soli). Nie umiem się zdecydować, którą wersję bardziej lubię :). To pieczywo idealne jeszcze lekko ciepłe, na takie mroźne, zimowe poranki, jakie ciągle jeszcze mamy. Na drugi dzień ciągle zjadliwe, choć oczywiście już nie takie świeże.

Smacznego!

4 komentarze:

kasiaaaa24 pisze...

Chałka wygląda wspaniale. Jeszcze odrobina konfitury i pełnia szczęścia :)

Pozdrawiam :)

Amber pisze...

Super wypiek! Idealny na śniadanie lub podwieczorek z ulubionym dżemem.

Majana pisze...

Pysznie wygląda. Uwielbiam chałkę. Robiłam kiedyś waniliową, bardzo dobra :)
Pozdrowienia:)

cukrowa wróżka pisze...

a u mnie tak dawno chałki nie było..

Blog Widget by LinkWithin