Waniliowy sernik z kruszonką

W dalszym ciągu testuje przepisy z książki The Magnolia Bakery Cookbook i nadszedł też czas na sernik. Wypróbowałam pierwszy z listy, czyli wersję z kruszonką, o której właścicielki cukierni piszą, że jest wzorowana na starych Brooklyńskich ciastach. Sernik jest pieczony bez spodu - wymaga więc bardzo szczelnej tortownicy.

WANILIOWY SERNIK Z KRUSZONKĄ
Oryginalny przepis podaje formę 26cm, ale ja jak zwykle użyłam swojej ulubionej, mniejszej: 23cm.

masa serowa
900 serka śmietankowego, sera z wiaderka lub 3-krotnie zmielonego twarogu (użyłam serka z MilkLandu, 24% tłuszczu)
1 i 1/4 szklanki cukru (dałam 200g i według mnie to trochę za dużo
)
5 jajek
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka ekstraktu z wanilii

kruszonka
2 szklanki (500g) mąki
2 szklanki (400g) cukru (wsypałam 300g i to wystarczy)
1/2 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła pokrojonego w małe kawałki

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Spód i boki tortownicy posmaruj masłem.

masa serowa
W dużej misce zmiksuj ser śmietankowy z cukrem, następnie pojedynczo dodawaj jajka, a na końcu śmietanę i ekstrakt z wanilii. Przelej do formy i umieść w piekarniku (najlepiej na papierze do pieczenia). Piecz przez 40 minut.

kruszonka
W średniej misce zmieszaj ze sobą mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Dodaj kawałki masła i ugniataj, aż uzyskasz kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra, dodaj więcej mąki).
Po 40 minutach pieczenia delikatnie wysuń sernik z piekarnika. Wierzch sernika posyp dokładnie i w miarę szybko kruszonką. Piecz przez kolejne 20 minut.

Po wyłączeniu piekarnika rozszczelnij trochę drzwiczki (np. za pomocą drewnianej łyżki) i pozostaw w środku do ostygnięcia przez kolejną godzinę. Włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Sernik jest słodki i mocno waniliowy, a warstwa kruszonki jest baaardzo wysoka i... także słodka... Trzeba więc uważać z ilością cukru w masie :). A ja już szukam pomysłu na kolejny sernik. Kusi mnie sernik z dynią, na moim targu jednak to wspaniałe warzywo jeszcze się nie pojawiło.

Sernik dołączam do akcji serowej.

Smacznego!

6 komentarze:

Dziwnograj pisze...

Jaki on ładny :) Nie wiem dlaczego ale kojarzy mi się z koroną :D:D:D
Mmmm :) kruszonka...
Masa serowa na dole wygląda jak ciasto drożdżowe :)) Mniam, ale taki sernik musi być pyyszny.

szarlotek pisze...

Rozpustna ta warstwa kruszonki na tym serniku :) Ciekawe czy wszyscy najpierw zjadają kruszonkę a potem resztę czy tylko ja tak mam ?

kasiaaaa24 pisze...

Wspaniale wygląda. Chociaż nigdy nie łączyłam sernika z kruszonką. Z pewnościa jest pyszny :)

Agata pisze...

Jestem wielką fanką serników i jestem pod wrażeniem!:) Musi być pyszny !!!

majka pisze...

Swietny sernik. A ta kruszonka wyglada rewelacyjnie :)

Gosi@ pisze...

ale fajny ten sernik,jeszcze z kruszonka nigdy nie jadlam :)

Pozdrawiam :)

Blog Widget by LinkWithin