Od pewnego czasu ponownie przekonuje się do książki Menus Gordona Ramsay'a. Początkowo mnie zniechęciła, ale obecnie doceniam ją za szybkie, nieco uproszczone dania. Także ten brytyjski klasyk, najczęściej zamawiane "hinduskie" danie na Wyspach, true British national dish, czyli kurczak Tikka Masala, w wersji Gordona jest bardzo szybkie i proste do wykonania. Poszłam za radą Ramsay'a i przygotowałam także sugerowane przez niego dodatki, czyli ryż oraz szpinak.
Myślę, że nie odkryjemy już skąd rzeczywiście wywodzi się Kurczak Tikka Masala. Czy z Indii (to chyba najbardziej wątpliwe, choć są teorie, które wskazują na Pendżab), czy z restauracji Soho w Londynie, czy z Glasgow. Według Wikipedii obecnie mamy aż 48 różnych przepisów na to danie, ale ich wspólnym składnikiem zawsze pozostaje kurczak, z reguły też pomidory i kolendra. Reszta to już naprawdę bardzo różnorodne wariacje. W jednej z mojej książek znalazłam przepis, który zawiera w sobie nawet koktajl owocowy z puszki :).
Myślę, że nie odkryjemy już skąd rzeczywiście wywodzi się Kurczak Tikka Masala. Czy z Indii (to chyba najbardziej wątpliwe, choć są teorie, które wskazują na Pendżab), czy z restauracji Soho w Londynie, czy z Glasgow. Według Wikipedii obecnie mamy aż 48 różnych przepisów na to danie, ale ich wspólnym składnikiem zawsze pozostaje kurczak, z reguły też pomidory i kolendra. Reszta to już naprawdę bardzo różnorodne wariacje. W jednej z mojej książek znalazłam przepis, który zawiera w sobie nawet koktajl owocowy z puszki :).
4 porcje
3 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych)
1 duża cebula, pokrojona na piórka
2 zielone chilli, wypestkowane i posiekane
2-3cm kawałek imbiru, obrany i posiekany
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1/2 łyżeczki czerwonego chilli w proszku
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki garam masala
1 łyżka brązowego cukru
sól, pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
400g pomidorów krojonych w puszce
4 filety z kurczaka (600g), pokrojone w kostkę
10 liści curry - u mnie suszone
4-6 łyżek jogurtu naturalnego
garść liści kolendry, posiekanych
2 łyżki oleju rozgrzej w rondelku o grubym dnie. Wrzuć cebulę i smaż przez kilka minut, następnie dodaj posiekane chilli, imbir i czosnek i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj przyprawy (chilli, kurkumę, garam masala) oraz cukier, dopraw solą i pieprzem, smaż przez 1-2 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz pomidory w puszce, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Sos zmiksuj za pomocą bledera, odstaw.
Rondelek przetrzyj ręcznikiem kuchennym, rozgrzej w nim pozostałą 1 łyżkę oleju. Wrzuć kurczaka i smaż, aż mięso będzie białe ze wszystkich stron. Wlej sos, dodaj liście curry. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj jogurt oraz połowę posiekanej kolendry. Potrawę podawaj posypaną pozostałą kolendrą wraz z ryżem i szpinakiem.
AROMATYCZNY RYŻ Rondelek przetrzyj ręcznikiem kuchennym, rozgrzej w nim pozostałą 1 łyżkę oleju. Wrzuć kurczaka i smaż, aż mięso będzie białe ze wszystkich stron. Wlej sos, dodaj liście curry. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj jogurt oraz połowę posiekanej kolendry. Potrawę podawaj posypaną pozostałą kolendrą wraz z ryżem i szpinakiem.
4 porcje
400g ryżu basmati
600ml wody
sól, pieprz
3 strąki kardamonu
2 gwiazdki anyżu
Ryż opłukaj kilkukrotnie w zimnej wodzie, po czym umieść w rondelku i zalej 600ml zimnej wody. Dopraw solą i pieprzem*. Lekko zmiażdż strąki kardamonu i wrzuć do ryżu razem z anyżem. Całość szczelnie przykryj, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z ognia i ciągle nie zdejmując pokrywki odstaw na kolejne 5 minut. Z ryżu wyciągnij kardamon i anyż, wymieszaj drewnianą łyżką, podawaj od razu.
* ciężko mi się zgodzić tu z Gordonem, ponieważ uważam, że basmati nie powinno się solić :)
SZPINAK Z CZARNĄ GORCZYCĄ
4 porcje
2 łyżki oleju roślinnego
1 duża cebula, pokrojona w piórka
1 ząbek czosnku, zmiażdżony i drobno posiekany
2cm kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany
1/2 łyżeczki garam masala
1 łyżka czarnej gorczycy
400g szpinaku
sól, pieprz
Olej rozgrzej w rondelku o grubym dnie, wrzuć cebulę, czosnek i imbir, smaż przez 3-4 minuty. Dodaj garam masala i gorczycę, smaż przez kolejną minutę. Dodaj szpinak, dopraw solą i pieprzem, smaż krótko cały czas mieszając. Szpinak nie powinien rozgotować się, liście powinny jedynie jakby zwiędnąć (2-3 minuty). Podawaj od razu.
9 komentarze:
Bardzo to wszystko pięknie wygląda, góry smaku wprost! Zazdroszczę widoku tych prawdziwych też :)
Wspaniały zestaw potraw!
Dodaję sobie do zkaładek :)
Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w liście curry i jeszcze jakoś nie miałam okazji ich wykorzystać - ten przepis to świetna okazja, żeby się w końcu zmobilizować :)
Pozdrawiam!
Iv, jak w curry jest imbir i chilli to już coś dla mnie :D
Zazdroszczę takich wypadów w góry, a i córa coraz większa :) Poczekaj jeszcze chwilę, bo za parę lat będziesz miała najwierniejszego pomocnika w kuchni ;)
Miłego dnia!
To moje smaki. Wszystko wyglada slicznie i smakowicie!
ufff na sama nazwe tikka masala leci mi slinka...ale dzis skusze sie chyba na momos :D wlasnie odkrylam je na twoim blogu i wygladaja tak samo jak te, ktorymi zajadalam sie w Delhi w przydroznym chinskim "barze" :D a wlasnie teraz ogladam Gordon's Great Escape! wow! i pomyslec, ze za dwa miesiace moja podroz tez zacznie sie w MUMBAJU! jupiiii :D
My tikkę masala również poznaliśmy przy okazji poznawania się z kuchnią angielską;-)
Ważne, że danie jest pyszne;-)
No bo nie ma nic bardziej brytyjskiego niz kurczak tikka masala :) Prawdziwy Hindus powie ci, ze u siebie tego dania nie widzial; Brytyjczyk bedzie sie upieral, ze to klasyka hinduskiej kuchni... Fakt, nie dojdziesz, skad toto pochodzi. Ale pyszne jest. I to sie liczy.
Właśnie kończę gotować tego kurczaka - wyszedł ostrrrry, ale przepyszny :)
Prześlij komentarz