Sernik migdałowy z czereśniami i kruszonką

Trochę na czasie, póki jeszcze są czereśnie, sernik sezonowy zainspirowany przepisem z książki Dana Leparda Short & Sweet oraz dżemem czereśniowym. Poza sezonem można użyć wiśni, świeżych lub mrożonych. Polecam: sernik jest bardzo kremowy, mało słodki, o lekkiej nucie migdałów i Amaretto. Kruszonka dodaje mu takiego oldschoolowego charakteru jaki lubię. Jeśli nie macie dostępu do naturalnego ekstraktu migdałowego (ja swój kupiłam w Bomi), nie używajcie sztucznego aromatu. W takim wypadku lepiej dodać po prostu ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii do masy.

SERNIK MIGDAŁOWY Z CZEREŚNIAMI I KRUSZONKĄ
tortownica 23cm

spód
1 jajko, w temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru
1 łyżka Golden Syrup (możecie użyć miodu lub cukru)
skórka otarta z 1/2 cytryny
4 łyżki mąki pszennej
czereśnie
500g czereśni
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
nasiona z 1/4 laski wanilii
1 łyżka Amaretto
masa serowa
800g sera śmietankowego typu Philadelphia (najlepiej) lub 3-krotnie zmielonego twarogu lub sera z wiaderka
200g cukru
25g mąki pszennej, przesianej
1-2 łyżeczki ekstraktu migdałowego*
3 duże jajka
125ml śmietanki 30%
kruszonka**
50g mąki pszennej
50g brązowego cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
25g masła
1 łyżeczka mleka


Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.Tortownicę posmaruj masłem i obsyp mąką.

spód
Jajko utrzyj z cukrem na kremową masę, dodaj Golden Syrup i skórkę cytrynową, a na końcu przesianą mąkę. Ciasto wyłóż na dno tortownicy (cienka warstwa), wstaw do piekarnika i piecz przez 10-12 minut. Odstaw do ostygnięcia.

czereśnie
Czereśnie oczyść, wydryluj i przekrój na połówki. Smaż na średnim ogniu z cukrem, skórką cytrynową oraz wanilią przez około 15 minut, aż zmiękną, a sok z owoców zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj Amaretto, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia (czereśnie po smażeniu będą dość gęste, ale gdy ostygną puszczą więcej soku, który później nasączy biszkopt).

Ostudzone czereśnie wraz z sokiem wyłóż na upieczony spód i odstaw na czas przygotowywania masy serowej.

Piekarnik rozgrzej ponownie tym razem do 170 stopni.

masa serowa
Ser utrzyj z cukrem na gładką masę, po czym stopniowo dodawaj jajka kontynuując miksowanie. Dodaj ekstrakt migdałowy, następnie przesianą mąkę, a na końcu śmietankę. Nie ucieraj zbyt długo, tylko do połączenia się kolejnych składników. Masę serową przełóż na przygotowany spód z czereśniami i wstaw do piekarnika na 30 minut (w tym czasie przygotuj kruszonkę).

kruszonka
Masło rozetrzyj z pozostałymi składnikami, aż uzyskasz drobną kruszonkę (w razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki). Odstaw.

Po 30 minutach pieczenia otwórz drzwiczki piekarnika, wysuń lekko sernik (nie wyciągaj go jednak całkowicie z pieca) i posyp całość równomiernie kruszonką. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 30 minut. 

Po upieczeniu uchyl dość mocno drzwiczki, zostaw jeszcze sernik w środku piekarnika jeszcze przez 15-20 minut. Wyciągnij i odstaw do ostygnięcia, a następnie przełóż do lodówki na minimum 4 godziny.

*według informacji z opakowania 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego powinna wystarczyć, jeśli jednak chcecie uzyskać bardziej wyrazisty smak, dodajcie nieco więcej
** trochę kruszonki zostanie

Chętnie przyjmę sugestię na kolejne sezonowe ciasto, może już na ten weekend?

Smacznego!

7 komentarze:

Ervisha pisze...

Zapraszam do udziału w akcji w czereśniowym raju

ILoveBake.pl pisze...

Super ciacho :)

kathleene pisze...

Om nom nom nom :)Uwielbiam czereśnie :) A jeśli sezonowe to może jagodzianki? Bo chyba nie ma u Ciebie na blogu? A ja ciągle robię i próbuje różnych przepisów i ciągle mi wychodzą albo za tłuste albo za suche, cienkie ciasto i wielka dziura w środku. I chociaż dobre, to przy drożdżowym w stylu "buchty ze śliwkami" się chowają. A z kolei w buchty nie chcę pchać jagód, bo to już nie będą ani buchty ani jagodzianki ;D

Maggie pisze...

Cudowny! No i na Philadelphii, wiec moge zrobic bez szukania twarogu :)

Evitaa pisze...

Pychotka. Czereśnie, jeszcze nie jadła w tym roku :).
Hmm sezonowe ciasto na weekend? Jeśli lubisz serniki na zimno, polecam ten http://gebawniebie.blogspot.com/2011/06/kremowo-truskawkowo-sernik-marzen.html.
Pozdrawiam serdecznie!

bartoldzik pisze...

No dobra. Następne ciacho to Twoje ciacho. Nie ma innej opcji!

Iv pisze...

maggie prawie wszystkie serniki z mojego bloga możesz zrobić na philadelphi :) ja używam z reguły polskiego Wielunia, a to ser bardzo podobny, chyba nawet bardziej tłusty

kathleene jagodzianki być może, choć jakoś szaleństwa jagodziankowego w domu nie ma. Ale może z przepisu Gesslera spróbuje?

Blog Widget by LinkWithin