Światowy Dzień Chleba 2012

O tym, że dziś mamy siódmą edycję Światowego Dnia Chleba dowiedziałam się wczoraj. Piekłam więc w nocy, ponieważ to święto, którego przecież nie można przegapić. Zdecydowałam się na chleb kasztanowy wyszperany na forum cincin. Zamiast mąki orkiszowej użyłam jednak pszennej. Przyznam, że nie jestem z tego wypieku w pełni zadowolona, chleb opadł po włożeniu do piekarnika, jest trochę za bardzo zbity. Oczywiście to nie wina przepisu :) tylko mojego rozleniwienia - bardzo, bardzo dawno nie piekłam już pieczywa. Niestety nie miałam już czasu na plan B, jest więc ten. Siódma, szczęśliwa edycja ;).

W smaku to fajne, lekko słodkie pieczywo. Jeśli kiedykolwiek, do czegokolwiek używaliście mąki kasztanowej to możecie sobie łatwo wyobrazić smak tego bochenka. Chleb idealny do słodkich dodatków, miodów, czy jak piszą na forum do gruszki z gorgonzolą :). Ciasto wyrabia się łatwo, jest proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam.

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!
CHLEB Z MĄKĄ KASZTANOWĄ

1 bochenek
 
150g mąki kasztanowej
500g mąki pszennej chlebowej (w oryginale orkiszowa 1050)
15g soli
15g drożdży świeżych lub 7g drożdży instant
400ml letniej wody
2 łyżki orzeszków pini
 
Drożdże rozpuść w 50ml letniej wody. Mąkę pszenną i kasztanową wymieszaj, 2-3 łyżki dodaj do wody z drożdżami. Odstaw do czasu, w którym drożdże zaczną pracować.
 
Dodaj pozostałą mąkę oraz wodę. Zagnieć ciasto, dodaj sól, a następnie wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 90 minut.
 
Orzeszki pini lekko upraż na suchej patelni. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć z przygotowanymi orzeszkami, uformuj bochenek (okrągły lub podłużny), przełóż do kosza i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 60 minut.
 
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wyrośnięty chleb lekko natnij, piecz na kamieniu przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni i dopiekaj kolejne 15-20 minut.
 
Po upieczeniu przełóż na kratkę do całkowitego ostudzenia.
 
Smacznego!

6 komentarze:

margot pisze...

Iwona, ja bardzo lubię chleby z maka kasztanowa , bułki też mogą być choć smak i kolor jedyny w swoim rodzaju , może nie każdemu smakować ,ale ja go uwielbiam
a twój bochenek nie dość ,że kształtny , nacięty wzorcowo to jeszcze jak się kroi idealnie , nie widać ani okruszka , piękny chleb

kathleene pisze...

Nie ma co narzekać, pięknie Ci wyszedł :)

ewe.Wojtasik pisze...

Iva, opadł Ci????? Gdybyś nie napisała, to bym w ogóle nie zauważyła. Wygląda pięknie! i ma bardzo ładne (choć małe) dziurki :))))
Pozdrawiam cieplutko! :*

Przemysław pisze...

Piekny bochen, nie widzę zeby opadł ...jest taki kształtny:). Nie znam się z mąką kasztanową, jeszcze takowej nie spotkałam w sklepie ...ciekawi mnie jej smak:) pozdrawiam

zorra pisze...

For me it looks perfect, sometimes a dense crumb is good, too!

Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.

Iv pisze...

Bardzo dziękuje wszystkim za miłe słowa, aczkolwiek dalej widzę niedoskonałości :). Na smak to na pewno nie wpływa. Mąkę kasztanową i kasztany uwielbiam, co i Wam polecam (a można ją kupić już w większości sklepów w dziale eco :)

Blog Widget by LinkWithin