Kurczak z orzechami włoskimi

Mam kilka nowych książek z przepisami kuchni azjatyckiej: The Big Book of Noodles, Thai Food oraz Complete Chinese Cookbook Kena Hom, z której pochodzi dzisiejszy przepis. Kuchnia azjatycka jest obecnie mi najbliższa, najbardziej ulubiona. W dodatku bardzo szybka, moje dzisiejsze danie można przygotować dosłownie w kilka minut. Ken Hom zachęca nas także do eksperymentowania z innymi rodzajami orzechów, migdałami czy pini. Idealne byłyby te świeże, teraz niestety nie sezon. Swoją drogą czy Wam także wydaje się, że sezon na świeże orzechy jest zbyt krótki?

KURCZAK Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
Walnut Chicken
2 porcje

450g filetu z kurczaka
1 białko
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
75g orzechów włoskich (połówki lub kawałki)
300ml oleju / lub 300 ml wody / lub 2-3 łyżki oleju
*
2 łyżeczki posiekanego czosnku
1 łyżeczka posiekanego imbiru
2 łyżki posiekanego szczypioru z dymki
2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry
1 i 1/2 łyżki lekkiego (niskosłonego) sosu sojowego

Kurczaka pokrój w kostkę. Białko roztrzep z mąką kukurydzianą i solą, dodaj kawałki kurczaka, całość dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.
/w tym czasie można np. ugotować ryż/

Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut, po czym odsącz i odłóż na bok.

Wok lub rondelek o grubym dnie rozgrzej, wlej olej lub wodę, a gdy płyn będzie już bardzo gorący, zdejmij z ognia, wrzuć kurczaka i mieszaj przez około 2-3 minuty, aby kawałki mięsa nie posklejały się ze sobą. Odcedź. Jeśli używałeś oleju pozostaw odrobinę na dnie, resztę wylej. Jeśli szkoda ci zmarnować taką ilość oleju po prostu przysmaż kurczaka na patelni przez kilka minut, tak by był równomiernie ugotowany (biały) ze wszystkich stron.

Wok/rondelek z 1 łyżką oleju na dnie ponownie rozgrzej. Dodaj orzechy i smaż je przez 1 minutę. Wyciągnij i odstaw. Na tłuszcz wrzuć czosnek, imbir oraz szczypior i smaż przez kilka minut. Ponownie dodaj orzechy, a następnie alkohol oraz sos sojowy. Na końcu wrzuć kurczaka i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż mięso będzie gotowe. Podawaj od razu.

* Ken Hom w wielu swoich potrawach stosuje metodę smażenia w dość dużej ilości oleju. Kurczaka można jednak podsmażyć normalnie, ze wszystkich stron, a w wersji najbardziej dietetycznej po prostu ugotować (tej metody jednak nie próbowałam :)

Przepis dołączam do akcji Z widelcem po Azji.

Smacznego!

10 komentarze:

grumko pisze...

Do Kena Homa mamy sentyment;-)
To właśnie min. dzięki jego programom zaczęliśmy przygotowywać dania z imbirem czy np. curry.
Kurczak fajny, a orzechy w daniach wytrawnych bardzo lubimy;-)

Usagi pisze...

Zjadłabym, zwłaszcza, że na uczelni siedzę i mi w brzuchu burczy ;)
A orzechy bardzo lubię w chińskich potrawach, pasują jak ulał.
Pozdrawiam

Majana pisze...

Kurczak z orzechami ? Musze koniecznie spróbować:)

delikatessen pisze...

Pyszne! Ja również przepadam za kuchnią azjatycką, bardzo lubię też potrawy przygotowywane błyskawicznie - więc przepis zdecydowanie dla mnie, zapisuję!

Panna Malwinna pisze...

chętnie wypróbuję przepis, bo jest totalnie w moim guście (tzn. w gustach smakowych konsumującego Połówka)

ciepło i wiosennie pozdrawiam;)

zauberi pisze...

smakowicie wygląda :)

Gosia pisze...

Uwielbiam wprost dania z kuchni azjatyckiej z dodatkiem orzechow....przepyszne sa....
Te sie rowniez bardzo fajnie prezentuje.
Pozdrawiam :)

Atria C. pisze...

Po pierwsze: gratulacje nowych nabytków książkowych
Mnie kulinarnie dużo bardziej pocąiąga bliski i środkowy wschód, niż Azja południowo wschodnia i Chiny ale chętnie przycupnę i popatrzę. Pozdrawiam!

Ag Pe pisze...

Kurczak wygląda przepysznie. Będę musiała sobie takiego zrobić. Od jakiegoś czasu chodzi za mną coś lekko orientalnego.

thiessa pisze...

Tak, Azja to zdecydowanie najsmaczniejszy kawalek swiata. Ksiazek nowych juz nie odnotowuje, bo za szybko ich przybywa i wiekszosc stanowi Azja.
Kurczaka konsumowalam z nerkowcami, orzechami ziemnymi i migdalami, bo orzech wloski wydawal mi sie zawsze "nietamtejszy"ale skoro Hom zacheca i Ty polecasz.

Blog Widget by LinkWithin