Z okazji urodzaju śliwek dziś przepis, który mocno przywołuje mi na myśl Boże Narodzenie, czyli śliwki, duża ilość masła i cynamon w jednym :). Przepis pochodzi z ugotuj.to - użyłam połowy masła i świeżych śliwek: wyszło lekko kwaskowate, mocno maślane cudo. Aż szkoda, że taka ładna pogoda dziś, ten mus idealnie pasowałbydo zimowego, mroźnego wieczoru.
MUS ŚLIWKOWY Z CYNAMONEM
6 porcji
700g mrożonych śliwek - lub 1kg świeżych (waga z pestkami)
250g masła - połowa tej ilości wystarczy
50g cukru
300 ml śmietanki 30%
1 łyżka cynamonu
Śliwki rozmróź (świeże umyj, wydryluj, pokrój na połówki), przełóż do rondla, dodaj 3 łyżki soku, który puściły w czasie rozmrażania, oraz masło i gotuj przez 10 min na małym ogniu. Ostudź i zmiksuj na purée razem z cukrem. Śmietankę ubij. Mus śliwkowy delikatnie połącz z bitą śmietaną i cynamonem. Rozłóż do 6 pucharków lub szklaneczek i wstaw do lodówki na 30 min. Smacznego!
8 komentarze:
brzmi pysznie!
Z taką ilością masła, to ja wolałabym jednak upiec ciasto. Chociaż... taki mus brzmi bardzo kusząco!
Pozdrawiam!
Wygląda niezmiernie apetycznie i kolorek ma piękny!
cynamon i śliwki kojarzą mi sie tylko pysznie.
musi być pyszny!
brzmi jesiennie, ale czuję, ze juz wkłądam do niego łyżeczkę... Spróbuję :)
Pozdrawiam i witam ise serdecznie w Twoim Świecie:)
zapowiada się ciekawy smak. wygląda bardzo obiecująco ;]
Witam, wlasnie przygotowalam ten mus! Dalam jeszcze mniej masla (ok. 1/3 kostki - takiej 250gramowej), za to 100g cukru, i w tej wersji mus jest rowniez pyszny. Zdecydowanie do powtorzenia, szczegolnie zima :) Polecam wszystkim i pozdrawiam, Emi
Prześlij komentarz