Tęsknie za indyjskimi smakami, nie mam teraz jednak czasu na analizowanie przepisów, poszukiwanie składników i eksperymentowanie. Ale dziś z tej tęsknoty zamówiłam kilka książek na Amazonie (nie tylko o kuchni indyjskiej, ale i o chińskiej, o ryżu i oczywiście o ciastach) - gdy tylko skończy się lato zacznę was nimi zamęczać, a może zorganizuje jakiś szerszy (tym razem nie jednoosobowy) festiwal gotowania? Zobaczymy :). Póki co ekspresowa w przygotowaniu cukinia (fiordizucca) i kuskus (jak to z kuskusem bywa - równie szybki).
4 porcje
4 średnie cukinie 1 średnia cebula
4 ziarna kardamonu
kilka ziaren kuminu
kilka ziaren kolendry
2 łyżeczki mieszanki przypraw curry
sól, oliwa z oliwek
dodatkowo: jogurt naturalny
dodatkowo: jogurt naturalny
Cukinię pokrój w półplasterki, cebulę drobno posiekaj. Oliwę rozgrzej na dużej patelni lub w rondlu. Wrzuć cebulę i przyprawy, smaż przez kilka minut. Następnie dodaj cukinię, przykryj i smaż pod przykryciem przez 5-10 minut (aż warzywo zmięknie, ale nie rozgotuje się). Dopraw solą do smaku. Podawaj od razu z kuskusem i gęstym jogurtem naturalnym.
4-6 porcji
2 szklanki (450ml) kaszki kuskus
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki skórki otartej z cytryny
900ml bulionu z kurczaka
sól do smaku
Kuskus wymieszaj z solą i umieść w misce. Bulion zagotuj z sokiem cytrynowym i skórką cytrynową, zalej nim kaszkę. Miskę przykryj i odstaw na 10 minut.
Smacznego!
4 komentarze:
jedne z dwóch moich ulubionych składników- cukinia i kuskus;)
Kuskus w każdej postaci - cytrynowy też bym zjadła, ale cukinię sobie zostawię na później :P
Albo nawet się podzielę :>
Jak dla mnie zestaw przypraw wystarczająco genialny aby lizać monitor.
A właśnie przywiozłem własne cukinie z działki i czekają na przepis.
Dzięki.
zrobiłam i nie mogłam się odkleić od garnka do momentu aż wszystko zniknęło. przepyszne
Prześlij komentarz