Cukinia w curry i kuskus cytrynowy

Tęsknie za indyjskimi smakami, nie mam teraz jednak czasu na analizowanie przepisów, poszukiwanie składników i eksperymentowanie. Ale dziś z tej tęsknoty zamówiłam kilka książek na Amazonie (nie tylko o kuchni indyjskiej, ale i o chińskiej, o ryżu i oczywiście o ciastach) - gdy tylko skończy się lato zacznę was nimi zamęczać, a może zorganizuje jakiś szerszy (tym razem nie jednoosobowy) festiwal gotowania? Zobaczymy :). Póki co ekspresowa w przygotowaniu cukinia (fiordizucca) i kuskus (jak to z kuskusem bywa - równie szybki).

CUKINIA W CURRY
4 porcje

4 średnie cukinie
1 średnia cebula
4 ziarna kardamonu
kilka ziaren kuminu
kilka ziaren kolendry
2 łyżeczki mieszanki przypraw curry

sól, oliwa z oliwek
dodatkowo: jogurt naturalny

Cukinię pokrój w półplasterki, cebulę drobno posiekaj. Oliwę rozgrzej na dużej patelni lub w rondlu. Wrzuć cebulę i przyprawy, smaż przez kilka minut. Następnie dodaj cukinię, przykryj i smaż pod przykryciem przez 5-10 minut (aż warzywo zmięknie, ale nie rozgotuje się). Dopraw solą do smaku. Podawaj od razu z kuskusem i gęstym jogurtem naturalnym.

CYTRYNOWY KUSKUS
4-6 porcji

2 szklanki (450ml) kaszki kuskus
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki skórki otartej z cytryny
900ml bulionu z kurczaka
sól do smaku

Kuskus wymieszaj z solą i umieść w misce. Bulion zagotuj z sokiem cytrynowym i skórką cytrynową, zalej nim kaszkę. Miskę przykryj i odstaw na 10 minut.

Smacznego!

4 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

jedne z dwóch moich ulubionych składników- cukinia i kuskus;)

Arvén pisze...

Kuskus w każdej postaci - cytrynowy też bym zjadła, ale cukinię sobie zostawię na później :P
Albo nawet się podzielę :>

Bareya pisze...

Jak dla mnie zestaw przypraw wystarczająco genialny aby lizać monitor.
A właśnie przywiozłem własne cukinie z działki i czekają na przepis.
Dzięki.

keera pisze...

zrobiłam i nie mogłam się odkleić od garnka do momentu aż wszystko zniknęło. przepyszne

Blog Widget by LinkWithin