Prosty pilaff

Dość duża ilość masła w poniższym przepisie na ryż dodaje mu niesamowitego smaku. Uwierzcie mi, naprawdę warto :). A jeśli i ta wersja nieco wam się znudzi, po prostu dodajcie jeszcze 2 łyżki parmezanu, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku i sok z połowy cytryny. I kolejny dodatek gotowy.

Ten przepis na szybki i prosty pilaff pochodzi z książki Juna Tanaki Simple to Sensational. Jeśli nie macie garnka, który można bezpiecznie włożyć do piekarnika, składniki zagotujcie w rondelku, a następnie przełóżcie je do żaroodpornego naczynia i przykryjcie folią aluminiową.

PROSTY PILAFF
2 porcje

50g masła
1/2 cebuli, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
200g ryżu długoziarnistego
400ml bulionu z kurczaka
1 gałązka tymianku, posiekana
1 listek laurowy
sól, pieprz

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Masło rozpuść w żaroodpornym naczyniu (takim, które można później wstawić do piekarnika). Dodaj cebulę i czosnek, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Wrzuć ryż, dokładnie wymieszaj. Dodaj bulion, tymianek i listek laurowy. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, po czym przełóż do piekarnika i piecz przez 20 minut (pod przykryciem).

Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw (nie ściągając pokrywki) na 10 minut. Wymieszaj i podawaj z grillowaną rybą lub kurczakiem w śmietanowym sosie.

Smacznego!

1 komentarze:

Dziwnograj pisze...

Wygląda przepysznie ;) Lubie takie prosto-niezwykłe dania, które niby nie mają w sobie żadnych niesamowitych składników ale smakują rozbrajająco. To pewnie takie jest ;)

Blog Widget by LinkWithin