Jamajski ryż z fasolą

Różnorodne wersje tego dania można znaleźć na całych Karaibach. Ta potrawa jednogarnkowa jest łatwa do przygotowania, a jednocześnie ma w sobie coś wyjątkowego. Jamajski ryż z fasolą (ang. rice and peas, z tym że peas jest tu dla zmylenia, ponieważ oznacza fasolę właśnie :) rości sobie prawo do bycia daniem narodowym Jamajki. Podstawa to ryż, czerwona fasola i (zazwyczaj) mleczko kokosowe; reszta to kombinacja różnych składników, jakie dany kucharz lubi dodawać do tej potrawy. Prezentowana przeze mnie wersja z pomidorami, czerwoną papryką i chilli pochodzi z książki Jeffrey'a Alforda i Naomi Duguid Seductions of Rice, te opcjonalne składniki można jednak śmiało pominąć.

JAMAJSKI RYŻ Z FASOLĄ
Jamaican Rice and Peas
6 porcji

1 szklanka suchej czerwonej fasoli (kidney beans) lub 2 i 1/2 szklanki fasoli ugotowanej lub z puszki
1 łyżka oliwy z oliwek, oleju roślinnego lub tłuszczu wytopionego z bekonu
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 mała cebula, drobno posiekana
1 i 3/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki lub świeżego
1 duży pomidor, obrany i drobno posiekany (opcjonalnie)
1 czerwona papryka, oczyszczona i i posiekana (opcjonalnie)
2-3 gałązki tymianku
1 papryczka chilli (opcjonalnie)
2 szklanki ryżu długoziarnistego, opłukanego
sól i pieprz

Jeśli używasz surowej fasoli, namocz ją przez noc, po czym ugotuj do miękkości (około 2 godzin) w 6 szklankach wody. Pod koniec gotowania dodaj 1 łyżeczkę soli (fasolę zawsze solimy na końcu, aby nie stwardniała). Jeśli używasz fasoli już ugotowanej lub z puszki, opłukaj ją, po czym zalej 1 szklanką wody i podgrzej, odsącz.

Opłukany ryż umieść w rondelku i zalej zimną wodą tak by była ona o 2cm powyżej ziaren. Posól, dodaj całą papryczkę chilli (opcjonalnie) i pieprz, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 20 minut (mieszając od czasu do czasu). Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut, nie zdejmując pokrywki. Z gotowego ryżu wyciągnij papryczkę chilli.

Tłuszcz podgrzej w rondelku o grubym dnie. Podsmaż czosnek, następnie dodaj cebulę. Smaż ciągle mieszając przez 5 minut, aż cebula stanie się przezroczysta. Wlej mleczko kokosowe, dodaj pomidora, czerwoną paprykę i posiekany tymianek. Doprowadź do wrzenia, pogotuj przez krótką chwilę, na końcu dodaj czerwoną fasolę. Całość wymieszaj z ryżem. Podawaj od razu.

Smacznego!

4 komentarze:

dorota20w pisze...

chetnie bym spróbowała !

anne marie pisze...

uwielbiam takie dania z ryżem, aż chce się jesć ;)

Karmel-itka. pisze...

alez powiało wakacjami. Karaiby, ach, z jaką chęcią bym je odwiedziła. istny raj kulinarny!

Anonimowy pisze...

zrobiłam dzisiaj :D najpierw słodko-kokosowe, a za chwilkę ogień piekielny :D dziękuję za przepis i inspirację, przeglądam Twój blog i jest on dla mnie kopalnią inspiracji i pomysłów :-) dzięki

Blog Widget by LinkWithin