Zupa dyniowa z tymiankiem i kurkami

Zupa dyniowa z najnowszego Sweet Paul Magazine (autorstwo: Ewa Ostoja-Helczyńska). Pierwsza z wielu zup z dyni w tym roku. W planach jeszcze wersja z zieloną herbatą czy też z gęstym sosem Porto, nie wiem co pierwsze... I wiele, wiele innych, jako że coraz więcej ich widzę w Internecie i skrupulatnie zapisuje :)

DYNIOWA ZUPA Z TYMIANKIEM I KURKAMI
4 porcje

3 ząbki czosnku
2 szalotki
450g dynii (waga bez skóry i pestek)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka listków obdartych z tymianku
sól, pieprz
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
20 kurek, umytych i przepołowionych - spokojnie można użyć więcej, a nawet wiele więcej :)
dodatkowo nieco tymianku
kwaśna śmietana do smaku

Czosnek i szalotki drobno posiekaj, podsmaż w 1 łyżce oliwy. Dynię pokrój w grubą kostkę, dodaj do rondla, zalej bulionem i gotuj przez około 20 minut, aż dynia zmięknie. Dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem. Całość zmiksuj blenderem, a następnie przetrzyj przez sitko. Kurki podsmaż na oliwie z oliwek z tymiankiem oraz solą i pieprzem. Zupę podgrzej, przelej do miseczek, dodaj kurki i śmietanę. Podawaj od razu.

Smacznego!

6 komentarze:

Magda pisze...

jak ja lubię dyniowa zupę!:)

Dzikowiec pisze...

Ja też dziś robiłam zupę dyniową :) Z kurkami musi smakować wyśmienicie!

Tamara pisze...

U mnie dynia teraz prawie codziennie, w różnych postaciach. Jest kapitalna, bo tyle rozmaitych dań można z niej zrobić!

Maggie pisze...

O tak, to juz ten czas...
A czy ta twoja miseczka jest asymetryczna?

Anonimowy pisze...

Serdecznie zapraszam do odebrania wyróżnienia SO SWEET http://domzmozaikami.blogspot.com/2012/09/bananowe-mufinki-za-mufinke-o.html
Pozdrawiam. Ala

śliwka pisze...

czekam na wersję z zieloną herbatą :) na takie połączenie w życiu bym nie wpadła, jednak co to znaczy otwarty umysł...

Blog Widget by LinkWithin