Pikantna zupa z marchwi i soczewicy

I chociaż zarówno zima, jak i długotrwałe deszcze już za nami, dziś u mnie coś mocno sycącego i rozgrzewającego, czyli zupa-krem. Jak chyba każdy ostatnio ulegam rozmaitym pokusom ze strony nowalijek i pęczek młodej marchewki po prostu musiałam kupić. Przepis pochodzi ze strony BBC GoodFood, jest bardzo prosty i niesamowicie szybki do przygotowania. Zupa jest bardzo gęsta i aromatyczna. Polecam!

PIKANTNA ZUPA Z MARCHWI I SOCZEWICY
4-6 porcji

2 łyżeczki kminu rzymskiego
szczypta suszonych płatków chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
600g marchewki - u mnie młoda! :)
140g czerwonej soczewicy
1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
125ml mleczka kokosowego
sól do smaku
dodatkowo: gęsty jogurt naturalny (np. grecki), natka pietruszki lub kolendra do przybrania

Marchew dokładnie umyj, obierz (jeśli jest młoda nie trzeba obierać tylko naprawdę dobrze umyć) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Rondelek o grubym dnie rozgrzej, wsyp ziarna kminu rzymskiego i chilli, praż przez około 1 minutę, aż zaczną podskakiwać i wydzielać intensywny aromat. Połowę przypraw wyciągnij za pomocą łyżki i odłóż do przybrania. Do rondelka dodaj oliwę, marchew, soczewicę, mleczko kokosowe i bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu (pod przykryciem) przez 15 minut. Gdy soczewica napęcznieje i zmięknie zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw solą do smaku.

Każdą porcję podawaj z jogurtem, uprażonymi przyprawami, odrobiną natki pietruszki lub kolendry. Doskonale smakuje z chlebem.

Smacznego!

3 komentarze:

dorota20w pisze...

Uwielbiam marchewkowe kremy - twój wygląda bardzo apetycznie !

Anonimowy pisze...

Z zup najbardziej właśnie lubię kremy. Twoja marchewkowa wersja zapowiada się bardzo apetycznie!

A o deszczach to słyszałam, że mają jednak ciągnąć się do końca tygodnia, choć nie tak gwałtowne jak ostatnimi dniami...

asieja pisze...

kremowe zupy lubię nawet przy ładnej pogodzie. one są po prostu smaczne.

Blog Widget by LinkWithin