SERNIKOBROWNIE
forma kwadratowa 23cm
brownie
85g masła, pokrojonego na kawałki
115g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady, w kawałkach - użyłam mlecznej (32%) 130g
130g cukru - czekolada była słodka więc u mnie tylko 40g
2 jajka
70g mąki
1 łyżka kakao
1/8 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
80g posiekanej czekolady - u mnie gorzka dla kontrastu
sernik
200g serka śmietankowego typy Philadelphia
1 żółtko
75g cukru - dodałam 50g
1/8 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Formę wyłóż folią aluminiową, papierem do pieczenia lub dokładnie posmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
brownie
W rondelku roztop masło i czekoladę (115g), mieszając aż uzyskasz gładką masę. Zdejmij z ognia i dodaj cukier, a następnie jajka (całość wymieszaj mikserem). Dodaj mąkę, kakao, sól, ekstrakt z wanilii i posiekaną czekoladę (80g). Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Przygotowane brownie równomiernie rozprowadź w formie do pieczenia.
sernik
Ser ubij z cukrem, jajkiem i ekstraktem z wanilii na gładką masę. Rozłóż w 8 porcjach na brownie, a następnie trzonkiem łyżki lub gumową łopatką wykonaj na całym cieście spiralne lub wirujące ruchy, aby ciasto nieco się zmieszało (i uzyskało marmurkowy wygląd).
Piecz przez 35 minut lub do momentu, aż środek ciasta się zetnie (35 minut to według mnie za długo; 25-30 minut). Gotowe ciasto ostudź, a następnie wyciągnij z formy i pokrój na kwadraty.
Smacznego!
3 komentarze:
Robiłam kiedyś sernikobrawnie z malinami, było pyszne ale coś mi nie wyszło z formą, chyba użyłam za małej, bo ciasto wyszło za wysokie i nieefektowne Twoje wygląda wspaniale
chętnie wzięłabym w łapkę taką czekoladowo serową kostkę..
Ciasto wygląda bardzo apetycznie, nazwa dość często pojawia się na blogach, muszę koniecznie spróbować go upiec :).
Prześlij komentarz