CIASTO KARMELOWO-KRÓWKOWE
źródło Tessa Kiros
tortownica 23cm
200g cukru
125ml śmietany - użyłam śmietanki 30%
125ml mleka
200g miękkiego masła
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka posiekanych krówek - u mnie 8 sztuk
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Cukier wsyp do rondla i mieszając, podgrzewaj na małym ogniu do czasu, aż powstanie karmel. Zdejmij z ognia i ostrożnie (może pryskać) wmieszaj do karmelu mleko i śmietanę. Mieszaj trzepaczką tak długo, aż powstanie jednolita masa. Jeśli karmel zacznie twardnieć lub pojawiają się w nim grudki, należy podgrzać go na małym ogniu, mieszając (rada Liski się sprawdziła, karmel cały czas podgrzewałam; można też wcześniej podgrzać mleko ze śmietanką, karmel tak szybko nie zastygnie).
Masło utrzyj w misce. Ucieraj wlewając powoli karmel, następnie wbij jajka i dodaj wanilię. Masa będzie dosyć rzadka. Wmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i pokrojone krówki. Przelej do formy i piecz przez 35-40 minut. Z zewnątrz ciasto powinno być rumiane i chrupiące, w środku - lekko wilgotne.
Wystudź w formie.
Ciasto karmelowo-krówkowe
Kolejne ciasto (po wspaniałej szarlotce!) od Liski, które zagościło i u nas w domu. A ponieważ tak bardzo nam smakowało zostało też upieczone dnia następnego, ale już dla kogoś innego. Przyznam, że pozazdrościłam ogromnie Lisce pięknej formy Lurcha, którą oglądałam już od dawna i też sobie taką kupiłam. To ciasto piekłam jednak w innej, będącej rezultatem tych samych spontanicznych, może nieco zbyt dużych, zakupów na allegro :).
2 komentarze:
Powiem, że forma przerosła treść! Przepiękna! Przy niej moje proste pojedyncze serce wysiada!
A ciasto też ciekawe :)
cudnie forma wyglada,tez bym chciala taka zdobyc!:)
Prześlij komentarz