Caramel Praline Cheesecake

Obiecany sernik. Wyjątkowy, wytrawny, mało słodki. Inspirowany przepisem z portalu Taste of Home, który gwarantuje doskonałe serniki. Dodałam cukier brązowy, żeby podkreślić karmelowy smak. Zamiast kąpieli wodnej (za którą nie przepadam) wystarczyło pieczenie z parą. Powstał idealny wypiek na niedzielę. Polecam.

Ostatnio wiele spraw i wiele wyjazdów. Długi weekend z rodziną w Turcji (zdjęć zero, ponieważ A. zabronił mi wsiąść aparat, wyobrażacie to sobie?). Potem kilka dni zawodowo w Danii. W tą sobotę będę w Makro w Warszawie, skusił mnie temat grillowy. Mam nadzieję, że się tam spotkamy.

CARAMEL PRALINE CHEESECAKE
tortownica 26cm

spód
175g ciasteczek typu Digestive
50g orzechów pecan, uprażonych i drobno posiekanych
70g roztopionego masła
masa serowa
1kg sera śmietankowego, serka z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego twarogu
225-250g brązowego cukru
40g mąki pszennej
5 dużych jajek
430g kwaśnej śmietany 18%
1/4 szklanki mleka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
polewa
200g cukru
1/4 szklanki wody
1 szklanka śmietanki 30%
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
orzechy pecan do dekoracji

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni.

spód
Ciasteczka zmiel, wymieszaj z posiekanymi orzechami, a następnie połącz z roztopionym masłem. Wyłóż nimi spód tortownicy, po czym wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.

masa serowa
Ser utrzyj z cukrem na kremową masę. Dodaj mąkę, wymieszaj. Ciągle ucierając kolejno dodawaj jajka (nie ubijaj zbyt długo, tylko do połączenia składników), a następnie śmietanę, mleko i wanilię. Masę serową wylej na przygotowany spód. Na spodzie piekarnika umieść żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą. Piecz przez 70-75 minut. Po upieczeniu rozszczelnij lekko drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w środku do całkowitego ostygnięcia.

polewa
Cukier wymieszaj z wodą. Postaw na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut, aż powstanie karmel. Gdy uzyskasz karmel zmniejsz ogień do małego, stopniowo wlewaj śmietankę. Gotuj aż składniki się połączą, a karmel ponownie rozpuści się. Zdejmij z ognia, dodaj masło i wanilię, po czym odstaw, aż polewa osiągnie temperaturę pokojową. Następnie garnek przełóż na chwilę do lodówki, do czasu aż polewa zgęstnieje.

Gęstą polewą polej sernik, ułóż na wierzchu orzechy. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin.



Smacznego!

10 komentarze:

mojetworyprzetwory pisze...

Przepysznie i pięknie! Bardzo smaczny przepis na sernik!

Maggie pisze...

Wyglada oblednie!
Szkoda, ze w Turcji bylo bezzdjeciowo...

Rocksanka pisze...

baaardzo wypasiony sernik. :)
uwielbiam orzechy pecan, szkoda tylko, że nie są zbyt tanie... :(

zapisuję przepis do wypróbowania! :)

Smakowy Raj - Olinka pisze...

Prześliczny :) Ja tez uwielbiam pekany :)

Majana pisze...

Piękny serniczek!
:)

Nie wyobrażam sobie nie zabrać aparatu na jakąkolwiek wycieczkę. Czemu Ci zabronił? Chyba bym się wściekła ;-)

Eff pisze...

Pychota, robiłam już sernik z podobną polewą i orzechami, jest na liście moich hitów. Bardzo apetycznie wyglądają te pekany na górze :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Zachwycający!

GotującaWmM pisze...

Uwielbiam serniki! Wygląda przesmacznie ;)

Waniliowa Chmurka pisze...

Ale pycha ciasto!
Przyznaję się bez bicia, że nie skojarzyłam Cię na warsztatach ;p
mam nadzieję, że mi to wybaczysz!
Buziaki

Iv pisze...

Olcik ja tam nawet wolę incognito :)

Blog Widget by LinkWithin