Weekendy to jedyny czas na gotowaniu w stylu, który lubię: nic na szybko, powolne przygotowywanie składników, długie pieczenie... Tak się ostatnio zdarza, że weekendy mijają nam bardzo aktywnie w sensie towarzyskim. I dobrze! Gotujemy dla rodziny i znajomych. Jeszcze lepiej! Byle tak dalej.
tortownica 23cm
4 łyżki (57g) masła
6 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
1 i 1/3 szklanki mąki, przesianej
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Tortownicę posmaruj masłem i oprósz mąką.
Masło rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstaw, aby lekko przestygło.
Jajka lekko roztrzep z cukrem w dużej misce. Miskę umieść nad gotującą się wodą i ubijaj jajka przez około 4 minuty, aż masa powiększy swoją objętość i lekko rozjaśni się. Miskę zdejmij z pary, po czym ubijaj masę na wysokiej prędkości miksera jeszcze przez 5-8 minut - aż ostygnie do temperatury pokojowej i potroi objętość. Masa będzie gotowa, gdy wstążka, która spada z łyżki utrzymuje kształt na powierzchni przez 10 sekund.
2 łyżki masy jajecznej wmieszaj do roztopionego masła, odstaw. Za pomocą dużej, silikonowej szpatułki delikatnie wmieszaj do masy przesianą mąkę (wsypując ją w 2-3 partiach). Na końcu dodaj masło, delikatnie wymieszaj. Przełóż surowe ciasto do tortownicy, wyrównaj wierzch. Piecz przez 28 do 33 minut, aż wierzch będzie złocisty, a wykałaczka włożona w środek ciasta sucha. Przełóż ciasto na kratkę, po 5 minutach wyciągnij z formy i zostaw do całkowitego wystudzenia.
2 łyżki masy jajecznej wmieszaj do roztopionego masła, odstaw. Za pomocą dużej, silikonowej szpatułki delikatnie wmieszaj do masy przesianą mąkę (wsypując ją w 2-3 partiach). Na końcu dodaj masło, delikatnie wymieszaj. Przełóż surowe ciasto do tortownicy, wyrównaj wierzch. Piecz przez 28 do 33 minut, aż wierzch będzie złocisty, a wykałaczka włożona w środek ciasta sucha. Przełóż ciasto na kratkę, po 5 minutach wyciągnij z formy i zostaw do całkowitego wystudzenia.
7 komentarze:
weekendy zdecydowanie sprzyjaja powolnemu przygotowywaniu pysznosci, na jakie w tygodniu brak czasu... Twoj tort mimo wszystko prezentuje sie smakowicie ;-) mnie udalo sie w wczoraj upiec pierwszy chleb na zakwasie. :-) pozdrawiam i zycze jeszcze wielu tak owocnych spotkan ze znajomymi!
A u mnie niestety weekendy są jeszcze bardziej zaganiane niż dni powszednie :(
Biszkopt świetny, a krem z czego? Bo ciacho wygląda kusząco.
Pozdrawiam
Ciekawy ten tort. Jeśli możesz, to prześlij mi proszę przepis na adres: iknowit@wp.pl
ja też poprosze o przepis na tort jolantamarel@wp.pl
...bardzoi podoba mi się wypiek, a kurczak na czosnku musi smakować nieziemsko:)
Piekny, wielki biszkopt! A tort wygląda smacznie i dostojnie:)
Jako czekoholik z krwi i kosci nie pogardzilabym kawalkiem takiego tortu. A weekendy spedzane z sympatycznymi ludzmi sa najprzyjemniejsze :)
usagi to mus czekoladowy, ale dość ciężki.
Dziewczyny przepis postaram się wysłać przez weekend :)
Prześlij komentarz