Pszenny chleb na zakwasie

Powoli, powoli rozwijam swoje umiejętności wypieku chleba w domu (w zwykłym, nieco starym już piekarniku). Dziś zrobiłam chleb pszenny na zakwasie według przepisu ze strony Liski, który w oryginale można znaleźć tutaj. Przepis na zakwas także pochodził z Pracowni Wypieków i nie okazał się aż tak trudny na jaki wygląda. Teraz, gdy jest ciepło, zawsze się udaje - to doskonały czas by zrobić go samemu. Zachęcam!


CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE

500g mąki pszennej (ja użyłam pszennej chlebowej typ 850)
1 płaska łyżeczka soli
(używam zawsze trochę więcej niż Liska, w tym przypadku 1,5 łyżeczki)
300g wody
8g świeżych drożdży
(lub łyżeczka suszonych)
150g zakwasu żytniego

Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dość gęste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Następnie przekładamy ciasto do keksówki (do 35cm) lub formujemy bochenek albo bułeczki. Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy chleb około 40 minut (bułeczki mniej więcej 20 minut).

Smacznego!

1 komentarze:

Liska pisze...

Bardzo ładny :-)

Blog Widget by LinkWithin