Jesień. Risotto z gruszką. Risotto z jabłkiem.

Jesień. Nad wyraz ciepła jesień. Ciągle jeszcze mamy ogromny urodzaj jabłek i gruszek. A więc dziś jabłka i gruszki. Ale osobno. Wytrawnie i na słodko. Oba przepisy wspaniałe, bardzo smaczne i aromatyczne. Nie trzeba zbyt wiele o nich pisać.

Na początek gruszki na sposób wytrawny. Poniższe risotto znalazłam na stronie magazynu
Jamie, a jego autorem jest Dave Barker. Jest idealne: słodkie, zapieczone w miodzie gruszki, słona gorgonzola, kremowy ryż. Polecam.

RISOTTO Z GRUSZKĄ I GORGONZOLĄ
4-6 porcji

3 dojrzałe, słodkie gruszki
4 łyżki miodu
1 litr gorącego bulionu z kurczaka lub warzyw
2 łyżki oliwy z oliwek
40g masła (+ masło do smażenia)
1 duża cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
- użyłam kopru włoskiego
400g ryżu do risotto
- jestem wierna odmianie carnaroli
325ml wytrawnego białego wermutu lub wina
- jestem wierna szczepowi sauvignon blanc :)
150g sera gorgonzola, pokruszonego
50g świeżo startego parmezanu
kilka gałązek tymianku
- użyłam posiekanych listków szałwii
sól, pieprz

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Gruszki pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne, umieść na blasze i polej miodem. Piecz przez około 15-20 minut, aż owoce lekko zabrązowią się na brzegach. Odstaw do ostygnięcia.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z kawałkiem masła. Wrzuć cebulę, czosnek i seler, smaż aż warzywa zmiękną (nie powinny jednak zabrązowić się). Następnie dodaj ryż i smaż przez kilka minut, aż stanie się częściowo przezroczysty. Dodaj wino i gotuj, aż alkohol całkowicie wyparuje. Następnie dodaj szczyptę soli, po czym partiami dolewaj bulion: gotuj w ten sposób (mieszając od czasu do czasu) do momentu, w którym ryż będzie dobry. Na końcu dopraw do smaku solą i pieprzem. Wmieszaj 100g gorgonzoli i pieczone gruszki, wymieszaj. Gdy ser rozpuści się, a gruszki ogrzeją ściągnij z ognia, dodaj parmezan oraz masło, dokładnie wymieszaj. Przykryj pokrywką i odstaw na 2 minuty. Na końcu dodaj tymianek, ewentualnie dopraw.

Gotowe risotto rozłóż na talerze, posyp pozostałą gorgonzolą oraz (opcjonalnie) płatkami parmezanu i tymiankiem (dodałam też orzechy włoskie, bo jakże to gruszki i gorgonzola bez orzechów?). Skrop oliwą z oliwek. Podawaj od razu.

Kolejna jesienna propozycja (na ciemne i chłodne wieczory) jest bardziej deserowa i tylko dla dorosłych. Przepis pochodzi z książki Indulge. 100 perfect desserts. autorstwa Claire Clark. Deser jest słodki choć mało w nim cukru. Lekko nasączone alkoholem jabłka to niezbędny dodatek :).

RISOTTO Z JABŁKIEM I SOSEM CYNAMONOWYM
3-4 porcje

sos cynamonowy
250ml śmietanki 30%
3 duże żółtka
25g cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
risotto
50g masła
100g ryżu do risotto
600ml soku jabłkowego - użyłam świeżego soku zmieszanego z wodą (75:25)
2 jabłka, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta przyprawy do jabłecznika lub piernika
cukier do smaku
- pominęłam
jabłka
4 jabłka obrane i pokrojone na kawałki
150ml cydru - u mnie białe wino
cukier do smaku - dodałam 2 łyżeczki brązowego cukru
opcjonalnie: karmel

sos cynamonowy
Żółtka utrzyj z cukrem na kremową masę. Śmietankę doprowadź do wrzenia, dodaj cynamon i utarte żółtka. Gotuj na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos nieco zgęstnieje (uważaj aby nie doprowadzić do zbyt gwałtownego wrzenia). Całość przelej do blendera i zmiksuj (cynamon nada sosowi lekko brązowego koloru). Wstaw do lodówki, gdzie sos powinien jeszcze trochę zgęstnieć.

risotto
Masło rozpuść na patelni, wrzuć ryż i smaż przez chwilę. Dodaj starte jabłka oraz 1/3 soku jabłkowego, gotuj aż płyn niemal całkowicie się wchłonie. Stopniowo dodawaj pozostały sok, aż ryż będzie gotowy. Zdejmij z ognia, dodaj przyprawy, ewentualnie dosłodź cukrem. Odstaw do ostygnięcia (postaraj się w tym czasie nie zjeść większości), po czym przełóż do lodówki.

jabłka
Przygotuj na kilka minut przed podaniem. Jabłka, cukier i alkohol umieść w garnku i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż owoce zmiękną, a płyn wyparuje.

Risotto wyciągnij z lodówki, rozłóż do miseczek, polej sosem cynamonowym, dodaj gorące jabłka oraz (opcjonalnie) polej płynnym, gorącym karmelem.

Smacznego!

4 komentarze:

spencer pisze...

Co tu dużo gadać..po prostu zakochałem się w tym risotcie z gruszką.. Wygląda fenomenalnie! Te orzechy niewątpliwie cudnie komponują się z całością.. Już czuję jego smak.. Kurcze, nie wytrzymam, muszę je zrobić, jak najszybciej!!!

Majana pisze...

Obydwa bym zjadła,obydwa piękne!:))
Pozdrawiam:)

Ewelina Majdak pisze...

O rany przyznam szczerze że nie wiem które z nich chciałabym spróbować jako pierwsze!
Najlepiej oba na raz :D
Ale jak tak myślę, to chyba wolę to na słodko :)

Beata pisze...

ja poproszę z gruszką, bo jeszcze nie jadłam!

Blog Widget by LinkWithin