Ten chleb mnie zaskoczył. Sama zjadłam pół bochenka, co z reguły się nie zdarza. Jest bardzo miękki, świeży przez 3 dni, o fajnym, interesującym smaku. Doskonały do ryb, warzyw, orientalnych sałatek. Wygląda ciekawie. Oryginalny przepis ze strony http://www.cookingbread.com/ znajdziecie tutaj. Zrobiłam jeden bochenek z połowy przepisu. Ciągle mnie zachwyca.
2 małe bochenki
ciasto
3 szklanki (450g) mąki pszennej chlebowej
3 szklanki (450g) maki pszennej - użyłam tortowej
1/4 szklanki (70g) cukru
1/4 szklanki (40g) masła
2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 jajko (lekko roztrzepane)
2 i 1/2 szklanki (625ml) mleka
1/4 szklanki (50g) czarnego sezamu
wierzch
1 białko
czarny sezam
ciasto
W rondelku zagotuj mleko do bardzo wysokiej temperatury, nie doprowadź jednak do wrzenia. Gorące mleko przelej do miski, dodaj masło i cukier, zamieszaj by masło i cukier rozpuściły się.
Gdy mleko ostygnie do około 45 stopni dodaj roztrzepane jajko, zamieszaj. Następnie wsyp zwykłą mąkę pszenną, sól i suszone drożdże, wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i odstaw na 10 minut. Dodaj czarny sezam i dokładnie wymieszaj. Powoli wsypuj mąkę chlebową. Gdy konsystencja ciasta uniemożliwi dalsze mieszanie łyżką, przełóż je na oprószony mąką blat (stolnicę) i ugniataj przez 10 minut stopniowo dodając pozostałą mąkę chlebową. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto dokładnie wysmaruj oliwą, przełóż do czystej miski, szczelnie przykryj (np. folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto przekrój na pół i uformuj dwa b
wierzch
Białko lekko ubij - do momentu uzyskania piany. Oba bochenki wysmaruj białkiem i obtocz dokładnie w czarnym sezamie (najłatwiej to zrobić wysypując sezam na blat i obracając po nim bochenek). Upewnij się czy sezam pokrył wszystkie boki ciasta.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Piecz przez 30-35 minut. Po upieczeniu wyciągnij chleby z foremek i zostaw na kratce to ostygnięcia.
Chleb jadłam głównie z wędzonym łososiem, sosem sojowym i wasabi :) Bardzo mocno polecam. W tej chwili to jeden z moich ulubionych chlebów i wkrótce upiekę go znowu.
Smacznego!
6 komentarze:
są takie chleby,
które po prostu zachwycają
i nie wiedziec czemu smak mają najbardziej wyjątkowy ze wszystkich
ładnie wyglądają w nim te sezamowe ziarenka
Przekonuje mnie ten chleb swoim wizerunkiem , a informacja o tym ,że utrzymuje świeżość przez trzy dni, powoduje iż zapisuje go do swoich chlebowych przepisów :)
z czarnym sezamem ...ciekawy, a z łososiem prezentuje się nieziemsko :)
Alez fajby chlebus! Tez go kiedys zrobie, obiecuje.
POzdrawiam serdecznie.
2 razy 3 szklanki mąki ?
Czy może to pomyłka ?
2x3 szklanki to jest na 2 bochenki, jeśli chcemy 1 bochenek to robimy jak ja z połowy przepisu :)
Prześlij komentarz