DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ
500g mąki pszennej
1 szklanka mleka
nutella
80g masła
80g cukru
30g świeżych drożdży
sól
białko do posmarowania lub 8 łyżek cukru pudru na lukier
Masło roztop w rondelku, dolej mleko, podgrzej do letniej temperatury i rozpuść w nim drożdże. Dodaj mąkę, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagnieć i odstaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wykrój z niego prostokąty o wielkości 10×14cm.
Natnij paski na 1/3 długości prostokątów i nałóż nutellę (ilość w zależności od upodobań, ja nadziewam każdą drożdżówkę 1 łyżeczką kremu). Zamknij po bokach, aby nutella nie wypłynęła i zwiń.
Bułeczki ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym białkiem lub lukrem (cukier puder i 3 łyżki wody). Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni lub 10 minut w 220 stopniach. Po upieczeniu można posmarować jeszcze raz dodatkowo lukrem (u mnie bez lukru).
Drożdżówki z nutellą
Autor:
Iv
on poniedziałek, listopada 9
Etykiety:
dla dzieci,
drugie śniadanie,
nutella,
słodkie bułki
Te drożdżówki robiło już tyle osób, że ciężko byłoby wszystkie wymienić. Zaczęło się do iis, a ja proporcje zaczerpnęłam od notme i za nią powtarzam przepis. Bułeczki robi się szybko i prosto. Ciasto łatwo się zagniata i ładnie rośnie. To coś dla każdego miłośnika nutelli.
3 komentarze:
Jak smakowicie wyglądają! Uwielbiam drożdżowe ciasto, chyba się skuszę :)
Ja jestem przeogromna wielbicielka nutelli :) Twoje buleczki mnie zauroczyly. Wygladaja przepysznie :))
O robiłam identyczne całkiem niedawno! Wyszły pyszne ;) Twoje wyglądają jeszce lepiej...ale musiały smakować
Prześlij komentarz