Krajanka lemoniadowa

Kontynuując mój poprzedni wpis postanowiłam zrobić jeszcze jedno ciasto Deb na tym moim wygnaniu. Tym bardziej, że to przepis ekspresowy. I choć nie przepadam za lemoniadą, nawet tą różową, nazwa Pink Lemonade Bars urzekła mnie totalnie. To nic innego, jak krajanka cytrynowa, ale z dodatkiem malin. Kolor ma cudowny. Taka mała słodkość do herbaty. Deb niedługo wydaje książkę, którą na pewno kupię, a dzisiejsza krajanka jest wynikiem jej eksperyentów i pracy. Ona sama twierdzi, że ta wersja jest nawet lepsza od przepisu w jej własnej książce.

KRAJANKA LEMONIADOWA
forma 20cm x 20cm

spód
1/4 szklanki (50g) cukru
1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1/8 łyżeczki soli
115g masła
125g mąki pszennej - użyłam krupczatki
warstwa lemoniadowa
1 szklanka (140g) malin
2 duże jajka
3/4 szklanki (150g) cukru
1/4 szklanki soku wyciśniętego z 2 cytryn
1/3 szklanki (40g) mąki pszenn ej
dodatkowo: cukier puder do posypania

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia.

spód
W małej misce wymieszaj ze sobą cukier, skórkę cytrynową, sól oraz mąkę. Dodaj masło pokrojone na kawałki. Zagnieć ciasto, a następnie wylep nim spód oraz około 1 cm boków formy. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Wyciągnij i przełóż na kratkę do ostygnięcia na czas przygotowania warstwy cytrynowej.

warstwa lemoniadowa
Maliny zmiksuj blenderem, a następnie przetrzyj przez sito. Powinno powstać 1/3 szklanki puree malinowego (z  czego potrzebne będą 3 łyżki). W misce roztrzep jajka z sokiem cytrynowym oraz cukrem, tak by cukier rozpuścił się. Dodaj 3 łyżki puree malinowego, a następnie mąkę. Dokładnie wymieszaj, przelej (masa będzie bardzo płynna) na przygotowany spód i piecz przez 25-30 minut. Ostudź zupełnie przed pokrojeniem w prostokąty lub kwadraty. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce do 7 dni.


Do tego szybkiego i bezproblemowego ciasta można użyć także innych owoców jagodowych: porzeczek, jeżyn, jagód lub czegokolwiek innego z czym kojarzy Wam się lemoniada.Albo po prostu pominąć owoce i pozostać przy wersji czysto cytrynowej. 

 Smacznego!

10 komentarze:

toskaniau pisze...

bomba... wspanialy pomysl..:) juz kocham to ciacho..:)

whiness pisze...

Co to za cudo... Porywam kawałek! :)

ola in the kitchen pisze...

Wygląda wspaniale!

Helka pisze...

Smakowicie wygląda! :))

Justin&Dorothy pisze...

Super pomysł :)

Kats pisze...

Świetny, pomysłowy przepiss.

Evitaa pisze...

Wygląda pysznie, zwłaszcza ta różowa warstwa :).

kuchenny bałagan pisze...

super wygląda :)

Maggie pisze...

Ja tez za lemoniada nie przepadam, ale na taki przysmak jak to twoje ciacho na pewno bym sie skusila!

Ola pisze...

zachwycająca :) ciekawy sposób na krajankę

Blog Widget by LinkWithin