KULKI TIRAMISU
25-30 sztuk
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
130-140g podłużnych biszkoptów
250g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki (lub więcej) dowolnego alkoholu - użyłam Sheridansa
gorzkie kakao do obtoczenia kulek
Kawę rozpuść z 8 łyżkami wrzącej wody, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Możesz dodatkowo dodać 3-4 łyżki alkoholu.
Biszkopty rozdrobnij w malakserze lub wałkiem do ciasta. Następnie dokładnie wymieszaj z zimną kawa i odstaw na ok. 15-20 min, aby smaki połączyły się.
Mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i alkohol wymieszaj za pomocą miksera, następnie dodaj kawowe biszkopty i ponownie wymieszaj (mikserem lub łyżką). Z masy uformuj kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego (jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać więcej pokruszonych biszkoptów). Każdą kulkę obtocz w kakao.
Gotowe trufle wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Smacznego!
Kulki Tiramisu
Autor:
Iv
on niedziela, listopada 22
Etykiety:
kawa,
małe słodkości,
marscapone,
tylko dla dorosłych
Wyszperane u Caritki małe trufle o kawowym smaku. Szybkie i bardzo proste do zrobienia, z niezbyt dużej ilości składników :). Rewelacyjne do popołudniowej kawy. Lekko włoskie. Oczywiście u mnie każda innego rozmiaru :).
4 komentarze:
śliczne Ci te trufelki wyszły, pysznie muszą smakować, a już szczególnie z filiżanką dobrego cappuccino, mniam ...
małe chwile przyjemności, :)
pychotka! szkoda tylko, że nie można przestać podjadać... :)
Trufle z mascarpone. Pysznie.
Taka każda inna to jest właśnie fajne, przecież to ręczna praca.
Prześlij komentarz