Nie jestem fanka reggae, niestety nie byłam też jeszcze na Jamajce, ale moje dzisiejsze drugie śniadanie nie może kojarzyć się z niczym innym :). Wyszperana na kuchni.tv sałatka jest świetna w swoich słodko-ostrych proporcjach, choć programu jak zwykle nie widziałam... Ostatnio brakuje mi strasznie w kuchni kolorów lata, właściwie to już nie mogę się doczekać, aż będzie ciepło, a wiosna jakoś zupełnie się nie zbliża :(. Ale staram się jeść kolorowo, bardziej lekko (choć dziś na śniadanie znów był sernik!) i powoli odstawiać banany w ilościach hurtowych, które ostatnio zdominowały moją dietę. I choć hiszpańskie truskawki to nie do końca truskawki, w jakimś stopniu przypominają jednak o słońcu.
SAŁATKA OWOCOWA W KOLORACH REGGAE
2 porcje
3 owoce kiwi
1 nieduże, dojrzałe mango
8 dużych truskawek
1 pomarańcza
1 limonka
½ szklanki wody
1 laska cynamonu
1 papryczka chilli - użyłam kilku suszonych krążków chili
3 rozgniecione ziarna kardamonu
¼ szklanki cukru trzcinowego
Do garnka wlej wodę, dosyp cukier. Wyciśnij sok z pomarańczy i limonki, zamieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż cukier rozpuści się. Dodaj chilli, laskę cynamonu oraz rozgniecione ziarna kardamonu, gotuj jeszcze przez chwilę. Kiwi obierz i pokrój na dość grube półplasterki. Oderwij szypułki truskawek i każdy owoc przekrój na ćwiartki. Mango obierz i pokrój w kostkę. Owoce ułóż warstwami w pucharkach i polej jeszcze lekko ciepłym syropem (wcześniej wyjmij przyprawy).
A specjalnie dla Was dziś też piosenka w klimacie: Don't Worry Be Happy :).
Smacznego!
2 porcje
3 owoce kiwi
1 nieduże, dojrzałe mango
8 dużych truskawek
1 pomarańcza
1 limonka
½ szklanki wody
1 laska cynamonu
1 papryczka chilli - użyłam kilku suszonych krążków chili
3 rozgniecione ziarna kardamonu
¼ szklanki cukru trzcinowego
Do garnka wlej wodę, dosyp cukier. Wyciśnij sok z pomarańczy i limonki, zamieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż cukier rozpuści się. Dodaj chilli, laskę cynamonu oraz rozgniecione ziarna kardamonu, gotuj jeszcze przez chwilę. Kiwi obierz i pokrój na dość grube półplasterki. Oderwij szypułki truskawek i każdy owoc przekrój na ćwiartki. Mango obierz i pokrój w kostkę. Owoce ułóż warstwami w pucharkach i polej jeszcze lekko ciepłym syropem (wcześniej wyjmij przyprawy).
A specjalnie dla Was dziś też piosenka w klimacie: Don't Worry Be Happy :).
Smacznego!
8 komentarze:
Jakie piękne kolory! A i syrop mi się podoba... Ja chcę już lato :)
za zimę. na uśmiech. cudne.
Niestety nie mam truskawek, bo zaraz zrobiłabym sobie taką sałatkę:)Cudowna jest:)
strasznie maka mi narobiłaś :D achhh truskawki!
Myslimy podobnie! :) Ja wczoraj robilam salatke owocowa a dzis na blogu zamiescilam kolorowe sniadanie :>
Widze ze nie tylko mi brakuje kolorow i lata :) Pysznosci prezentujesz :)
Bardzo pozytywne kolory. Byle by odpędzić zimę!
Widzę, że nie tylko ja tęsknię za latem ( mimo,że lubię zimę :)! Dodaje energii ten Twój deser już od samego patrzenia na niego;)
No ale powiedzmy sobie szczerze, te truskawki, które można teraz kupić to nie truskawki :)
Prześlij komentarz