Wrzesień był u nas w domu miesiącem bułeczek cynamonowych. Wypróbowałam 3 przepisy i w końcu mogę opisać ten, który jest idealny. Nie lubię, gdy bułeczki są zbyt kruche, więc długo szukałam. Te są miękkie, wilgotne, słodkie. Oczywiście trochę poeksperymentowałam z ilością składników (głównie cukru), właściwie to nawet nie wyobrażam sobie smaku bułeczek z ilością cukru według oryginału :).
Nie wiedzieć czemu, ten akurat wypiek drożdżowy (a przecież A. nie jest miłośnikiem ciast drożdżowych) znika szybciej niż większość pieczonych ciast. I bardzo często pojawia się ponownie w kuchni. Te bułeczki robimy raz w tygodniu, a jemy maksymalnie przez 2 dni.
Nie wiedzieć czemu, ten akurat wypiek drożdżowy (a przecież A. nie jest miłośnikiem ciast drożdżowych) znika szybciej niż większość pieczonych ciast. I bardzo często pojawia się ponownie w kuchni. Te bułeczki robimy raz w tygodniu, a jemy maksymalnie przez 2 dni.
10-12 sztuk
ciasto
1 paczka (7g) suszonych drożdży
1 szklanka (250ml) ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru - użyłam 100g (niecałe pół szklanki)
1/3 szklanki (60g) miękkiego masła
1 łyżeczka soli
2 jajka
4 szklanki (550-600g) mąki - użyłam typu 550
nadzienie
1 szklanka brązowego cukru - użyłam 2/3 szklanki, 150g
2 i 1/2 łyżki cynamonu
1/3 szklanki (60g) miękkiego masła
polewa
8 łyżek miękkiego masła - użyłam 60g
1 i 1/2 szklanki cukru pudru - użyłam 100g (niecałe 3/4 szklanki)
1/4 szklanki serka śmietankowego - użyłam więcej: 100g
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
dodatkowo dołożyłam 2 łyżki mleka
ciasto i nadzienie
Do dużej miski wlej mleko, a następnie rozpuść w nim drożdże. Dodaj cukier, masło, sól, jajka i mąkę, dokładnie wymieszaj. Ręce oprósz mąką i uformuj z ciasta kulę. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę (do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość).
Blat szczodrze posyp mąką, przełóż na niego ciasto i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50x40cm.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Do dużej miski wlej mleko, a następnie rozpuść w nim drożdże. Dodaj cukier, masło, sól, jajka i mąkę, dokładnie wymieszaj. Ręce oprósz mąką i uformuj z ciasta kulę. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę (do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość).
Blat szczodrze posyp mąką, przełóż na niego ciasto i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50x40cm.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem.
Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem, następnie posyp przygotowanym cukrem cynamonowym. Delikatnie zwiń ciasto (od dłuższego brzegu). Wałek z ciasta pokrój na 10-12 części (4,5-5 cm) i przełóż do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. /Ja dodatkowo na wierzchu każdego kawałka umieściłam kawałek masła./ Odstaw do czasu pełnego nagrzania się piekarnika.
Piecz przez 10 minut lub do czasu, gdy bułeczki staną się złocisto-brązowe.
polewa
Za pomocą miksera połącz wszystkie składniki (dodałam mleko by polewa była bardziej płynna). Kiedy bułeczki się upieką hojnie polej je przygotowaną polewą.
Smacznego!
7 komentarze:
bardzo smakowity ten przepis, mniam mniam, już go sobie zapisuję!
tak uroczo wyglądające bułeczki dla mnie mogłyby byc nawet kruche
podczas ich pieczenia musiało pięknie pachniec cynamonem
Moje ulubione cynamonowe bułeczki :) Obowiązkowo polukrowane :)
Koniecznie musze wyprobowac Twoj przepis (przy okazji gratuluje cierpliwosci w eksperymentowaniu) :) Juz czuje ten zapach cynamonu rozchodzacy sie po calym domu...
Pozdrawiam cieplo :)
Ten smak chodził za mną od bardzo, baaaaardzo dawna... takie bułeczki jadłam na studiach, w czasie pobytu w USA... serdeczne dzieki za przepis, sprobuje koniecznie!
Witaj, pierwszy raz tu jestem, a tu tak smakowicie :) Bardzo lubię zapach cynamonu.
Pozdrawiam :).
zrobiłam, polałam domowym karmelem własnej roboty... CUDO!!! przepyszne :) nie wiem jak smakują z Twoją polewą ale z karmelem jak najbardziej polecam, bułeczki nim troszkę nasiąkają - cudowne połączenie :) pozdrawiam i dziękuję za przepis :)
Prześlij komentarz