Sałatka z kuskusa i warzyw na 2 sposoby

Uwielbiam kuskus :). Myślę, że gdy uda mi się w końcu namówić A. na podróż moich marzeń samochodem terenowym przez Maroko, to i on polubi, na pewno tą kaszkę jedlibyśmy tam codziennie. Niestety póki co to odległe plany, podróżnik w nim dopiero się budzi. Kuskusuje więc samotnie w domu.

Ten przepis pochodzi z książki
Simple to Sensational Juna Tanaki, którą bardzo lubię i pewnie niedługo coś o niej napiszę. Wspomnę tylko, że każde danie (od przystawek po desery) jest tam przedstawione na 2 sposoby, tak by z czegoś prostego można było wykonać też coś bardziej niezwykłego. Oba przepisy są zawsze pyszne, drugi tylko nieco bardziej pracochłonny :). Dziś u mnie sałatka. I warzywa na pożegnanie lata.

SAŁATKA Z KUSKUSA I WARZYW
6 porcji

300g kaszki kuskus
100ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 gałązka świeżego tymianku - u mnie oregano
300ml bulionu z kurczaka
1 czerwona papryka - u mnie pomarańczowa
1 cukinia
1 bakłażan
8 szparagów - pominęłam
75ml octu z czerwonego wina - wystarczy połowa tej ilości
3-4 dymki ze szczypiorem
garść liści rukoli - u mnie sałata lodowa
3-4 gałązki świeżej bazylii
sól, pieprz

Kaszkę kuskus umieść w misce. Gorący bulion wymieszaj z 50ml oliwy z oliwek, całą gałązką tymianku i ząbkiem czosnku. Posól. Zalej kuskus, wymieszaj i szczelnie przykryj miskę (talerzem lub folią spożywczą). Odstaw na 20 minut.

Paprykę, cukinię i bakłażana pokrój w 2cm kostkę. Szparagi obierz i przekrój na pół. Warzywa umieść w misce, dodaj pieprz i sól oraz 50ml oliwy. Mocno rozgrzej dużą patelnię, przełóż na nią warzywa i smaż przez około 10-15 minut mieszając od czasu do czasu. Miękkie warzywa przełóż z powrotem do miski, zalej octem z czerwonego wina i dodaj drobno posiekaną dymkę ze szczypiorem.

Z gotowej kaszki kuskus wyciągnij tymianek i czosnek i rozbij ją dokładnie widelcem aby oddzielić od siebie ziarenka. Następnie wmieszaj warzywa, dodaj rukolę i lekko posiekaną bazylię, dopraw.

POMIDORY NADZIEWANE SAŁATKĄ Z KUSKUSA
6 porcji

sałatka z kuskusa i warzyw przygotowana według powyższego przepisu
12 dużych pomidorów
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
3 ząbki czosnku
1 gałązka tymianku - u mnie oregano
1 gałązka rozmarynu

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Odetnij wierzchy i wydrąż środki za pomocą małej łyżeczki. Posyp w środku solą i pieprzem i skrop lekko oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Do każdego pomidora przełóż sałatkę z kuskusa, nałóż z powrotem wierzch i umieść w żaroodpornym naczyniu. Ponownie skrop oliwą, posyp posiekanymi ziołami i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zapiekaj przez 10 minut (dłużej, 15-20 minut, aż pomidory zmiękną). Podawaj od razu.

Autor przepisu radzi też: aby stworzyć z tej kombinacji danie główne, zamiast pomidorów użyj ryby (dorada, sea bass lub inna), nadziej ją sałatką z kuskusa, zaszyj, polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku.

Smacznego!

4 komentarze:

Dziwnograj pisze...

O piękne zdjęcia. Ostatnio ciągle spotykam się z sałatkami z kuskusem i może też kiedyś się skuszę. Nie jestem fanką tej kaszki ale też nie pogardzę ;) Próbowałaś kiedyś wersję na słodko? Z bakaliami i miodem? Pyszności.

grazyna pisze...

Uwielbiam sałatki z kuskusem!a nadziane pomidorki - prześliczne i pyszne na pewno :)

kasiaaaa24 pisze...

Moje smaki :) Uwielbiam sałatki z kusjusem :)

Mirabelka pisze...

ja też bardzo lubię kuskus (cóż, patrząc na powyższe komentarze nie jestem oryginalna :P ). Bardzo fajna sałatka i świetna opcja z tymi pomidorami!

PS. Dopiero niedawno założyłam swój pierwszy kulinarny blog. Będzie mi miło, jeśli odwiedzisz mnie w wolnej chwili :) pozdrawiam!

Blog Widget by LinkWithin