Dziś kolejne bardzo szybkie danie, które już wielokrotnie pojawiło się na naszym stole. Przygotowanie kaszki, ryby oraz smażenie trwa tu zaledwie kilkanaście minut. Przepis Nigelli z książki Kitchen polecam wszystkim zabieganym. Ostatnio to nasz numer jeden na liście ulubionych ekspresowych obiadów.
CYTRYNOWY ŁOSOŚ Z KUSKUSEM
4 porcje
kuskus
200g kaszki kuskus
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka startego imbiru
250ml wrzącej wody
300g pomidorków koktajlowych
1/2 małej czerwonej cebuli, posiekanej
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sok z 1 cytryny
4 łyżki posiekanej kolendry
łosoś
4 filety z łososia
skórka otarta z 1 cytryny
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
kuskus
Kuskus wymieszaj z solą, papryką i imbirem. Zalej wrzącą wodą, dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw. Pomidorki przekrój na pół, wymieszaj z oliwą z oliwek, czosnkiem, sokiem z cytryny i cebulą.
łosoś
Zmieszaj razem: skórkę z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek oraz paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Filety z łososia dokładnie natrzyj powstałą marynatą.
Na patelni grillowej lub patelni o grubym dnie rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Łososia smaż przez 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu, w którym ryba będzie gotowa. W międzyczasie wymieszaj kuskus z pomidorkami oraz kolendrą. Podawaj razem z gorącym łososiem.
Smacznego!
4 porcje
kuskus
200g kaszki kuskus
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka startego imbiru
250ml wrzącej wody
300g pomidorków koktajlowych
1/2 małej czerwonej cebuli, posiekanej
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sok z 1 cytryny
4 łyżki posiekanej kolendry
łosoś
4 filety z łososia
skórka otarta z 1 cytryny
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
kuskus
Kuskus wymieszaj z solą, papryką i imbirem. Zalej wrzącą wodą, dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw. Pomidorki przekrój na pół, wymieszaj z oliwą z oliwek, czosnkiem, sokiem z cytryny i cebulą.
łosoś
Zmieszaj razem: skórkę z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek oraz paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Filety z łososia dokładnie natrzyj powstałą marynatą.
Na patelni grillowej lub patelni o grubym dnie rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Łososia smaż przez 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu, w którym ryba będzie gotowa. W międzyczasie wymieszaj kuskus z pomidorkami oraz kolendrą. Podawaj razem z gorącym łososiem.
Smacznego!
9 komentarze:
Piękna prezentacja ;) taka schludna... u mnie wszystko by się rozsypało i przemieszało...
Piękny i pyszny obiadek> uwielbiam łososia. Chyba jutro sobie zrobię:)
Ja ze wzgledu na osłabione serce muszę jadać łososia, więc się staram go urozmaicać, aby go nie zacząć niecierpieć :-)
Łososia bardzo lubię i często grzeszę piekąc go w śmietanie :) Ale i ta propozycja wywołuje moją zazdrość i tym chętniej jutro wybiorę się po rybkę by połososiować do woli :)
Kuskus i łosoś = kocham to.
Pysznie się to prezentuje, tak pięknie podane :)
Rybka jak rybka (czytaj: cudna i pysznie wygladajaca), ale kuskus mnie po prostu zachwycil!
przepraszam za taki komentarz nie na temat, ale ZAKOCHALAM się w Twoim talerzu, jest śliczny
uwielbiam takiego lososia i do tego cos takiego,jak ten kuskus z pomidorkami...no,po prostu bajka......
Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz