World Bread Day dziś prawie u każdego, a więc i u mnie po krótkiej przerwie (ostatnio czasu mi brakuje na pieczenie i gotowanie). Wybrałam czarny chleb rosyjski ze strony Smitten Kitchen. Mój oczywiście nie wyszedł idealnie okrągły, ponieważ wyrastał w koszyku, a i nacięłam go zbyt lekko, przez co cały popękał. Ale smakuje pięknie, zupełnie nie słodko, lekko cebulowo; cebulowo też pachnie w całym domu i muszę przyznać, że jest to przyjemny zapach. Chlebek zrobiłam z połowy porcji.
Russian Black Bread
The Bread Bible Beth Hensperger
2 bochenki
2 opakowania (14g) suszonych drożdży
szczypta cukru
1/2 szklanki (115ml) ciepłej wody (40-45 stopni)

2 szklanki (475ml) wody o temperaturze pokojowej
1/4 szklanki (50g) melasy
1/4 szklanki (60ml) octu jabłkowego
4 łyżki (55g) masła
30g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki (40g) pełnoziarnistej mąki pszennej - u mnie typ 1850
3 szklanki (300g) mąki żytniej chlebowej - u mnie typ 720
3 szklanki (360g) mąki pszennej lub mąki pszennej chlebowej - u mnie typ 850
1 szklanka otrębów - u mnie otręby pszenne
2 łyżki kminku
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1 łyżka soli
1 łyżka kawy rozpuszczalnej typu espresso
1 łyżka drobno posiekanej cebulki - użyłam cebuli czerwonej
opcjonalnie do posypania: mąka kukurydziana, mąka, kminek
W małej misce połącz drożdże, cukier i ciepłą wodę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
W rondelku podgrzewaj 2 szklanki wody, melasę, ocet, masło i czekoladę, do momentu, aż dwa ostatnie składniki rozpuszczą się. Odstaw.
3 rodzaje mąki wymieszaj ze sobą i odłóż na bok. Do dużej miski wsyp 2 szklanki zmieszanej mąki, otręby, kminek, nasiona kopru włoskiego, sól, espresso i cebulkę. Zamieszaj, dodaj rozpuszczone drożdże i mieszankę czekoladową. Używając miksera z hakiem mieszaj na średniej prędkości przez około 3 minuty. Zmniejsz prędkość do najniżej i ciągle mieszając dodawaj stopniowo (po 1/2 szklanki) resztę mąki. Ciasto powinno być lepkie, ale zwarte. Przełóż ciasto na wysypany mąką blat i ugniataj przez kilka minut. Uformuj kulę, posmaruj ją ze wszystkich stron oliwą, przełóż do czystej miski, szczelnie przykryj (folią spożywczą) i ostaw do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i lekko odgazuj. Podziel na dwie części i uformuj dwa bochenki w dowolnym kształcie (ja przełożyłam ciasto do koszyczka, a potem piekłam na kamieniu), umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz posyp bochenki mieszanką mąki kukurydzianej, mąki i kminku. Szczelnie przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Przed pieczeniem bochenki natnij na środku w kształt litery x. Piecz przez 45-50 minut, aż chleb mocno się zabrązowi. Przed podaniem ostudź na kratce do pieczenia.
Chleb też można piec w keksówce, a także wyrabiać zupełnie bez użycia miksera.
Smacznego!
5 komentarze:
Nigdy wczesniej nie spotkalam tego przepisu. Wlasnie wrzucilam go do zakladek i w wolnej chwili, a takze gdy bede miala ochote na eksperymenty, na pewno go zrobie! Wyglada bardzo apetycznie, a skladniki bardzo mnie zainteresowaly.
Pozdrawiam
bardzo mi się podoba i chleb i przepis , trzeba by kiedy sprawdzić jak smakuje
Podoba mi się ten chleb:)
Looks great!
Dziekujemy za udzial w World Bread Day 2009. Yes you baked! :-)
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam
Prześlij komentarz