Ostatnio szalejemy w domu za kremem korówkowym marki Bonne Maman. A ponieważ już od dawna chciałam zrobić sernik z dulce de leche od Dorotus, to połączenie nasunęło się samo (prawdziwego dulce de leche nie kupię w Polsce, a gotowanie mleka skondensowanego zawsze trwa jakby za długo :). Sernik jest pyszny, aczkolwiek trochę zbyt słodki jak na mój gust wielbicielki zupełnie niesłodkich serników. Jeśli zdecydujecie się użyć tej masy do jakiegokolwiek wypieku pamiętajcie, że ona sama w sobie zawiera już dość sporo cukru.
SERNIK KRÓWKOWY
tortownica 23cm
spód
200g ciastek digestive w czekoladzie
60g miękkiego masła
1/2 łyżeczki cynamonu

masa serowa
750g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie - użyłam sera z wiaderka, Piątnica 14,5%
2/3 szklanki cukru - u mnie niecale 1/2 szklanki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki - użyłam śmietany 18%
400g dulce de leche - u mnie krem krówkowy Bonne Maman
spód
Ciastka, masło, cynamon zmiksuj razem w malakserze, by całość przypominała konsystencją mokry piasek. Można też najpierw pokruszyć ciastka, dodać stopione masło, cynamon i wymieszać. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Na spód wyłóż masę ciastkową, wyrównaj.
masa serowa
Twaróg zmiksuj z cukrem na gładką masę, po kolei wbijaj jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlej ekstrakt z wanilii, wymieszaj. Dolej śmietanę, wsyp mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksuj. Otrzymaną masę podziel na 2 równe części (ja podzieliłam nierówno, mniej więcej tak jak Dorotus). Jedną część zmiksuj z połową dulce de leche.
Na masę ciasteczkową wyłóż masę serową z dulce de leche, następnie wylej resztę masy karmelowej - jeśli jest bardzo gęsta, podgrzej przez chwilę; na koniec wylej jasną masę serową. Widelcem lub patyczkiem zrób esy-floresy do głębokości masy z dulce de leche, by wymieszać delikatnie i by powstał marmurkowy wzorek.
Piecz przez około 1 godzinę w 175 stopniach. Wystudź i włóż do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
tortownica 23cm
spód
200g ciastek digestive w czekoladzie
60g miękkiego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
masa serowa
750g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie - użyłam sera z wiaderka, Piątnica 14,5%
2/3 szklanki cukru - u mnie niecale 1/2 szklanki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki - użyłam śmietany 18%
400g dulce de leche - u mnie krem krówkowy Bonne Maman
spód
Ciastka, masło, cynamon zmiksuj razem w malakserze, by całość przypominała konsystencją mokry piasek. Można też najpierw pokruszyć ciastka, dodać stopione masło, cynamon i wymieszać. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Na spód wyłóż masę ciastkową, wyrównaj.
masa serowa
Twaróg zmiksuj z cukrem na gładką masę, po kolei wbijaj jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlej ekstrakt z wanilii, wymieszaj. Dolej śmietanę, wsyp mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksuj. Otrzymaną masę podziel na 2 równe części (ja podzieliłam nierówno, mniej więcej tak jak Dorotus). Jedną część zmiksuj z połową dulce de leche.
Na masę ciasteczkową wyłóż masę serową z dulce de leche, następnie wylej resztę masy karmelowej - jeśli jest bardzo gęsta, podgrzej przez chwilę; na koniec wylej jasną masę serową. Widelcem lub patyczkiem zrób esy-floresy do głębokości masy z dulce de leche, by wymieszać delikatnie i by powstał marmurkowy wzorek.
Piecz przez około 1 godzinę w 175 stopniach. Wystudź i włóż do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
10 komentarze:
Piękny sernik! Bardzo się cieszę, że smakował :)
pozdrawiam!
wow
Krówki uwielbiam, muszę poszukać takiego kremu!Serniczek bardzo apetyczny :)
Hmmm musi być pyszny! wygląda wspaniale :)
To ukochany sernik mój i moich okolicznych sąsiadów, i piekę go za często ;) I zawsze gotuję mleko, bo każdy już gotowy krem się nie nadawał. A z tym Twoim nie miałam jeszcze przyjemności, poszukam i nastepnym razem użyję :-)
Rzeczywiscie kolor piekny i przepis i wykonanie rowniez,ale ja bym sie obawiala osobiscie,czy nie za slodki by mi byl......
Pozdrawiam :)
Oho, brzmi pysznie.
Ja się właśnie zawsze zastanawiałam, jak smakuje ten krem. Bo ostatnio zdecydowałam się na kasztanowy tej firmy. I niestety mi nie posmakował, ale kasztany to kasztany. : ]
O ten krem jest cudowny ;) Smakuje jak prawdziwa krówka, dawno go nie jadłam, ale go uwielbiam. Sernik wygląda przepięknie ;) Jako wielbicielka serowatych ciast mogę tylko się zachwycić! A co do mleka skondensowanego, można już kupić gotowe masy, których nie trzeba gotować
Robiłam ten sernik. Był pyyyycha :)
Sernik był pyszny i oczywiście smakował. Jeśli chodzi o krem krówkowy to jest on bardzo słodki, należy więc do sernika dodać tylko odrobinę cukru. Ale jeśli tak jak mafilka pieczecie go często to raczej bardziej opłaca się gotować mleko: krem jest drogi, to raczej przyjemność raz na jakiś czas :). Kasztanowego nie jadłam. Dziwnograj, nie kupiłam gotowej masy z mleka skondensowanego bo w komentarza do tego sernika u Dorotus nie polecają tego produktu.
Prześlij komentarz