Chałka miodowo-waniliowa

dWczoraj miałam dużo czasu z okazji niedzieli w środku tygodnia, upiekłam więc chałkę miodowo-waniliową ze strony Baking and Books. BARDZO mi smakowała, choć zarówno miód, jak i wanilia to dodatki symboliczne. Chałka jest bardzo puszysta, ma miękką skórkę i fajny, delikatny smak. Już wiem, że skorzystam z innych przepisów na chałki z tego bloga. Następne w kolejce są: chałka miodowo-jabłkowa i chałka morelowo-czekoladowa :).

Wczoraj też spadł śnieg w dużych ilościach i myślę, że tym razem już zostanie. Zima. A zima to czas na słodkie bułki właśnie. Tym wypiekiem zaczynam więc sezon na słodkie pieczywo z dżemem. I na odśnieżanie po słodkim śniadaniu.


CHAŁKA MIODOWO-WANILIOWA
1 bochenek

1/2 łyżeczka suszonych drożdży
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
4 szklanki (600g) mąki - u mnie typ 550
1 szklanka (225ml) ciepłego mleka
2 jajka + 1 do posmarowania ciasta
4 łyżki oliwy + 1 łyżeczka do posmarowania ciasta
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka miodu

W dużej misce połącz drożdże, cukier, sól i 1 szklankę mąki. Dodaj ciepłe mleko, 2 jajka, 4 łyżki oliwy z oliwek, a następnie miód i wanilię. Energicznie mieszaj składniki przez około 3 minuty, aż uzyskasz gładką konsystencję. Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, po 1/2 szklanki, do momentu, gdy ciasto będzie już ciężko mieszać w misce. Przełóż ciasto na wyspany mąką blat i stopniowo podsypując resztą mąki ugniataj, aż będzie miękkie i sprężyste, przez około 4 minuty. Gotowe ciasto wysmaruj oliwą z oliwek, przełóż do miski i szczelnie przykryj (np. folią spożywczą). Odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godzin, aż podwoi swoją objętość.

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, lekko spryskaj oliwą. Delikatnie odgazuj ciasto naciskając na nie palcami, po czym przełóż je na wysypany mąką blat. Podziel na 2 części (lub 3,4,5,6 w zależności od tego, jak chcesz zapleść chałkę), uformuj je w wałki (na końcach nieco cieńsze niż na środku) i zapleć chałkę (ja zaplotłam w najprostszy, ale według mnie bardzo efektywny okrągły bochenek). Ciasto umieść na blasze do pieczenia, przykryj lekko folią i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Jajko roztrzep z 1 łyżeczką oliwy z oliwek i posmaruj nim bochenek. Chałkę piecz przez 30-35 minut, aż się zabrązowi. Przełóż na kratkę i ostudź przed pokrojeniem.

Smacznego!

4 komentarze:

Sisters4cooking pisze...

Chałka wygląda pięknie!
Też lubię takie słodkie śniadanka :)

cudawianki pisze...

piekna chalka!

Gosia pisze...

ale swietnie wyglada ta chalka!!!!jaki fajny splot!!!
Pozdrawiam :)

margot pisze...

cudna , och Iv robisz piękne chałki , jeszcze jak piękne

Blog Widget by LinkWithin