W końcu obiecana babka Reinharta (Artisan Bread Everyday). Było z nią nieco kłopotów, piekłam ją aż trzy razy, ostateczna wersja powinna jednak udać się każdemu i nie uciekać z foremki. Koniec końców zmieniłam nieco proporcje i upiekłam dla Was bochenek w keksówce z 3/4 ilości składników podanych w oryginale. Wypiek w formie do baby z kominem nie wyszedł zupełnie, ciasto jest tu zbyt delikatne i po prostu rozpada się po wyjęciu z formy. Polecam więc keksówkę. Moja wersja poniżej.
Chocolate Cinnamon Babka
1 bochenek
ciasto
15g świeżych drożdży
130g ciepłego mleka
65g miękkiego masła
65g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 żółtka
320g mąki pszennej - użyłam typu 650
1/2 łyżeczki soli
nadzienie
170g czekolady (mlecznej, deserowej lub gorzkiej do wyboru) - u mnie mleczna
40g masła szczypta cynamonu
kruszonka
10g masła
20g mąki pszennej
20g cukru
szczypta cynamonu
ciasto
Drożdże rozpuść w mleku, odstaw na 5 minut. W tym czasie masło utrzyj z cukrem, po czym kolejno dodawaj żółtka, dokładnie ucierając po każdej sztuce. Dodaj ekstrakt waniliowy, a następnie mąkę i sól. Na końcu wlej mleko z drożdżami. Ciasto dokładnie wyrób przez kilka minut, będzie bardzo kleiste i wilgotne. Wyrobione ciasto przełóż do natłuszczonej miski, szczelnie przykryj i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
nadzienie i kruszonka Czekoladę posiekaj, po czym zagnieć z kawałkami masła i cynamonem, odstaw. Wszystkie składniki kruszonki zagnieć, odstaw do lodówki.
Wyrośnięte ciasto przełóż na dokładnie omączony blat, lekko odgazuj i rozciągnij w prostokąt. Na wierzchu rozsyp kawałki nadzienia. Całość zwiń w rulon, a następnie w ślimaka. Ślimaka postaw (dokładnie tak jak wygląda ślimak, czyli prostopadle do blatu), lekko spłaszcz w podłużny bochenek. Ciasto przełóż do natłuszczonej keksówki, szczelnie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny.

10 komentarze:
Wygląda cudownie i pewnie podobnie smakuje.
pozdrawiam
www.basinepichcenie.blox.pl
Super babka, muszę spróbować :)
Alez cudna baba... No i z czekolada, a ja wszystko, co z czekolada, uwielbiam!
Świetny pomysł! Czekolada i cynamon to coś dla mnie:)
Pozdrawiam:)
Mi też się podoba :-) zarówno czekoladę, jak i cynamon bardzo lubię :-) właśnie moje oczy zajadają się Twoją babką, mniam :D
kiedy nie ma sie piekarnika wtedy sie go docenia..i teskni za wypiekami..
oj jak ja Tobie zazdroszcze, ze mozesz piec takie cuda:)
Pozdrawiam
ps. nie uwazasz, ze drozdzowe zawiniete w slimak pieknie wyglada? :)
Moje ukochane smaki :) cudowna babka :)
Lubie takie wypieki. Ciasto pieknie sie prezentuje!
Pozdrawiam serdecznie.
smacznydom uważam, że drożdżowe w każdej postaci pięknie wygląda :)
Zrobiłam! W smaku genialna, tylko wyszła mi trochę za sucha. Więc albo 50 min to dla mojego piekarnika za długo albo... możliwe, że jak drożdżowe rośnie w zbyt wysokiej temperaturze to potem jest suche?
Prześlij komentarz