Kokosowe risotto z pieczonymi śliwkami

sGdy tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Cannelle et Vanille od razu zapragnęłam spróbować ryżu na mleku w takiej właśnie formie. Smakuje wspaniale! Zarówno kokosowy ryż, jak i śliwki są tutaj idealne. Owoców upiekłam trochę więcej i zjadłam także solo. Użyłam dużych, słodkich śliwek, ale spokojnie mogą to być także węgierki. Ryż oczywiście nie doczekał się ostudzenia :)

KOKOSOWE RISOTTO Z PIECZONYMI ŚLIWKAMI
2 porcje

śliwki
4 duże śliwki
1 laska wanilii, przepołowiona, nasiona zeskrobane
- użyłam pół laski (tylko nasion)
czerwony pieprz
- użyłam kilku ziaren bez mielenia
anyż - niestety nie miałam, użyłam pół łyżeczki przyprawy do piernika
sok z połowy pomarańczy
cukier brązowy musvocado - użyłam 2 łyżek

ryż
500ml pełnotłustego mleka
20g cukru
10g masła
60g ryżu arborio
120g mleczka kokosowego
szczypta soli

śliwki
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i umieść w żaroodpornym naczyniu. Posyp anyżem, pieprzem, wanilią, polej sokiem pomarańczowym, a następnie oprósz każdą połówkę cukrem musvocado (ja przyprawy wymieszałam z sokiem, polałam śliwki i oprószyłam cukrem).
Piecz przez 30-40 minut, aż owoce zmiękną. Upieczone śliwki pokrój na ćwiartki.

ryż
Mleko z cukrem i solą podgrzej na średnim ogniu (nie doprowadzając do wrzenia).
Na patelni rozpuść masło (także na średnim ogniu), dodaj ryż i smaż przez około 1 minutę. Wlej połowę gorącego mleka i gotuj ciągle mieszając. W miarę zmniejszania się ilości mleka na patelni stopniowo dolewaj resztę, ciągle mieszając. Kontynuuj, aż ryż ugotuje się i całe mleko zostanie zużyte, zajmuje to około 20-25 minut. Na końcu dodaj mleko kokosowe i podgotuj ryż jeszcze przez chwilę.

Gotowe risotto przełóż do miseczek, dodaj ćwiartki pieczonych śliwek. Całość posyp niewielką ilością muscovado. Podawaj na gorąco, w temperaturze pokojowej lub na zimno (danie można schłodzić w lodówce).

Autorka przepisu poleca podanie risotta z czerwonymi porzeczkami, niestety owocami już nie do zdobycia u mnie na targu. Można użyć innych świeżych owoców, mi jednak ta forma wystarcza zupełnie. Deser, śniadanie czy kolacja - to danie sprawdza się w każdej z tych ról. Polecam!

Smacznego!

2 komentarze:

asieja pisze...

cudny to musiał byc ryż
aromatyczny
i te pieczone śliwki

lubię ryż na ciepło
na słodko

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

brzmi pysznie, lubię ryż na słodko, a jeszcze kokosowy to już w ogóle raj na ziemi a niebo w gębie ;)

Blog Widget by LinkWithin