SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO
tortownica 23cm
250ml espresso, ostudzonego
2 łyżki cukru
80ml słodkiego wina Marsala - użyłam likieru kawowego Sheridan's
200-250g podłużnych biszkoptów - u mnie 200g
masa serowa
2 łyżeczki żelatyny - u mnie 3 łyżeczki
2 łyżki wody
125g serka śmietankowego typu Philadelphia
40g cukru pudru
250g marscapone
2 łyżeczki słodkiego wina Marsala - pominęłam (nie lubię alkoholu w masach serowych)
300ml śmietanki 30% do ubijania
dodatkowo: posiekana czekolada lub ziarna kawy w czekoladzie do dekoracji
Dno i boki tortownicy posmaruj masłem. Zmieszaj kawę z cukrem i alkoholem, odstaw. Od każdego biszkoptu odetnij końcówki z jednej strony, tak by zostały ci 7cm kawałki.
80ml mieszanki kawowej umieść w małym rondelku. Gotuj bez przykrycia do momentu, aż kawa zgęstnieje i pozostanie jej około 1 łyżki. Odstaw do ostygnięcia.
Biszkopty zanurz w pozostałej mieszance kawowej płaskim końcem. Wyłóż nimi boki tortownicy. Odcięte końcówki i pokrojone pozostałe biszkopty także zanurz w kawie, wysyp nimi dno tortownicy.
masa serowa
Wodę umieść w małej miseczce, posyp ją żelatyną. Rozpuść nad parą wodną, odstaw do ostygnięcia na 5 minut. Ser śmietankowy ubij z cukrem, dodaj marscapone i alkohol, a następnie żelatynę. Całość dokładnie zmiksuj. Ubij śmietanę, dodaj ją do masy serowej, wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch. Polej zredukowaną kawą i za pomocą wykałaczki lub trzonka łyżki wykonaj kilka ruchów, aby zmieszać nieco kawę z masą serową na wierzchu. Sernik włóż do lodówki na całą noc.
Podawaj udekorowany posiekaną czekoladą lub posiekanymi ziarnami kawy w czekoladzie.Przepis na ten sernik pochodzi z książki Cheesecakes, baked and chilled wydawnictwa The Australian Women's Weekly. Nauczona doświadczeniem z przepisami na serniki na zimno z innych krajów dodałam więcej żelatyny (i tak należy zrobić).
Smacznego!
12 komentarze:
robiłam kiedyś podobny, tyle że był pieczony. Jako że jestem wielbicielką właśnie tych na zimno ten by mi bardziej smakował na pewno (;
w zupełności się zgadzam- mniej jeść i się ruszać a figura w mgnieniu oka powróci;))
tiramisu wygląda obłędnie;)
Piękny sernik! Z pewnością też pyszny, bardzo lubię tiramisu:)
A ja przepadam za sernikami na zimno! Ten mi się bardzo podoba, notuję przepis :)
U mnie też rzadko bywają serniki na zimno. Ja lubię,ale chłopaki nie bardzo;)
Twój wygląda cudnie, tiramisu uwielbiam!:)
sernik wyglada bardzo smakowicie:) mniam...
serniki na zimno zdecydowanie ulubione tego lata!
serniki na zimno do zdecydowany hit tego lata!!!
cudowny sernik
Z mascarpone... Cudnie.
na zimno znam w wersji tradycyjnej - biszkopt, masa serowa i galaretka z owocami. Ale w wersji tiramisu? Ciekawe, ciekawe. I smakowicie wyglądające ;]
Pozdrawiam :)
piękne imię córeczki, naprawdę!
Prześlij komentarz