Prażone świeże pestki dyni

Trwa festiwal dyniowy i codziennie oczyszczamy swoje dynie. Jeśli zastanawialiście się kiedyś, co zrobić z pestkami dyni, lub jeśli, tak jak ja, jesteście miłośnikami wszelkich nasion i przekąsek, mój dzisiejszy wpis jest dla was.

Ponieważ moja dynia nie była duża, do tej pory udało mi się wypróbować tylko dwa sposoby przyprawienia pestek i prażenia. Zrobiłam pestki słodko-pikantne i w proszku curry. Na herbaciany smak już mi ich po prostu zabrakło. Ale podaje wszystkie 3 przepisy znalezione u Heidi, jako inspirację. Tak, jak i ilość przypraw jest nieograniczona, tak i prażenie pestek dyni otwiera szerokie pole dla waszej kreatywności. Moja jedyna uwaga: używajcie dużych, grubych pestek dyni, te mniejsze po prostu później trudniej wyciągnąć ze skorupki :). Czekam na wasze kreacje: pestki w soli i pieprzu, kardamonie, ziołach, miodzie... i wiele, wiele innych. Swoją drogą, zawsze to jakiś alternatywny (dla bez) sposób na wykorzystanie białka z lodówki. Polecam!

PESTKI DYNI SŁODKO-PIKANTNE
1 szklanka

1 białko
1/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
niecała 1/2 łyżeczki soli
1 szklanka świeżych pestek dyni

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.

W średniej misce roztrzep białko z cukrem, pieprzem cayenne i solą. Dodaj pestki dyni i dokładnie wymieszaj. Odsącz nadmiar białka i umieść pestki na blasze do pieczenia, równomiernie, tak by nie leżały jedne na drugich. Piecz około 12 minut lub do momentu, gdy się zabrązowią. Upieczone pestki (jeszcze gorące) dodatkowo posyp odrobiną cukru i pieprzu cayenne. Spróbuj i dopraw solą, jeśli to konieczne. Podawaj ostudzone.

PESTKI DYNI W CURRY

1 szklanka

1 białko
2 łyżeczki curry
niecała 1/2 łyżeczki soli
1 szklanka świeżych pestek dyni

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.

W średniej misce roztrzep białko z curry i solą. Dodaj pestki dyni i dokładnie wymieszaj. Odsącz nadmiar białka i umieść pestki na blasze do pieczenia, równomiernie, tak by nie leżały jedne na drugich. Piecz około 12 minut lub do momentu, gdy się zabrązowią. Upieczone pestki (jeszcze gorące) dodatkowo posyp odrobiną przyprawy curry. Spróbuj i dopraw solą, jeśli to konieczne. Podawaj ostudzone.

PESTKI DYNI MAŚLANO-HERBACIANE
1 szklanka

1 łyżeczka herbaty (czarnej) - można też użyć dowolnej, byle aromatycznej, herbaty
3 łyżki roztopionego masła
niecała 1/2 łyżeczki soli
1 szklanka świeżych pestek dyni

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.

Używając moździerza lub młynka do przypraw zetrzyj herbatę na drobny proszek. Odstaw. W średniej misce połącz masło i sól, dodaj pestki i dokładnie wymieszaj. Umieść pestki na blasze do pieczenia, równomiernie, tak by nie leżały jedne na drugich. Piecz około 12 minut lub do momentu, gdy się zabrązowią. Upieczone pestki (jeszcze gorące) posyp startą herbatą. Spróbuj i dopraw solą, jeśli to konieczne. Podawaj ostudzone.

Smacznego!

7 komentarze:

janiolka pisze...

jedno ze wspomnień dzieciństwa, to mój ojciec, który po prostu po wysuszeniu prażył je w piekarniku, i potem wieczorem razem z kotem je jadł ;)

luisafoodie pisze...

Pytanie techniczne: dodajesz smaki i prazysz w łupinkach?

Iv pisze...

W łupinkach, do tego przyprawy w białku lub maśle. Dzięki białku przyprawy trzymają sie potem na pestkach. Tak jak na zdjęciu :).

Dziwnograj pisze...

Masz zawsze takie orginalne pomysły :) Za każdym razem mnie zachywcają. Po dyni zostaje zawsze dużo pestek, można wykorzystać w świetny sposób.

Te z curry najbardziej mi się podobają :))

Iv pisze...

Dziwnograj mi te z curry też bardziej smakowały. Dziękuje za miłe słowa. Pomysły są zazwyczaj wyszukane. Ja tylko pokazuje co lubię jeść :) A jeść lubię.

Anonimowy pisze...

a jak sie robi te pestki? wyciągnąć z dyni i umyć? i później do piekarnika?

Iv pisze...

anonimowy ja nawet nie myję tylko osuszam na ściereczce :). Potem białko lub oliwa, przyprawy i do piekarnika.

Blog Widget by LinkWithin