Ostatnio nieco więcej czasu spędzam z A., nie mam więc zbyt wielu okazji do eksperymentów w kuchni. Jemy na mieście (cudowne wyrażenie :) lub gotujemy potrawy znane i lubiane. Dziś jednak u mnie kolejne połączenie rabarbaru z owocami i chociaż nie są to truskawki, jest to duet równie udany, nieco egzotyczny i nietypowy. I tak oto polecam Wam rabarbar z mango pod kruszonką. Od razu po wyjęciu z piekarnika sama zjadłam niemal całą foremkę :). Przepis z magazynu Food&Wine dołączam do kolekcji wielu blogowych i internetowych crumble, które widuje i Was bardzo często.
450g rabarbaru, pokrojonego w 1cm kawałki
1 duże mango, obrane i pokrojone w kostkę
90g + 2 łyżki cukru
95g mąki pszennej
3 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
szczypta soli
70g masła, pokrojonego w kostkę
Piekarnik rozgrzej do 215-220 stopni.
W dużym naczyniu żaroodpornym umieść rabarbar oraz mango, posyp 90g cukru, wymieszaj.
Pozostałe 2 łyżki cukru zmieszaj z mąką, mąką kukurydzianą, imbirem, pieprzem i solą. Dodaj kawałki masła i zagnieć (można to zrobić malakserem). Ciasto równomiernie pokrusz nad owocami (ja ścieram na tarce o grubych oczkach). Całość piecz przez 25-30 minut, aż owoce puszczą sok a wierzch uzyska ładny, złoty kolor. Podawaj na gorąco.
Smacznego!
W dużym naczyniu żaroodpornym umieść rabarbar oraz mango, posyp 90g cukru, wymieszaj.
Pozostałe 2 łyżki cukru zmieszaj z mąką, mąką kukurydzianą, imbirem, pieprzem i solą. Dodaj kawałki masła i zagnieć (można to zrobić malakserem). Ciasto równomiernie pokrusz nad owocami (ja ścieram na tarce o grubych oczkach). Całość piecz przez 25-30 minut, aż owoce puszczą sok a wierzch uzyska ładny, złoty kolor. Podawaj na gorąco.
Smacznego!
7 komentarze:
No i miałam nadzieję, że do tego będzie imbir, i jest. Fantastyczne!
Że crumble jest świetne (w dodatku z mango!) to jedno, ale widzę tu naprawdę rewelacyjną foremkę ;)
akurat myślałam sobie o crumble z rabarbarem...a tu nagle ten świetny przepis;)
Bardzo mi się to połączenie podoba. I też zapewne zjadłabym niemalże całą foremkę. ;)
Pozdrawiam!
Ciekawe zestawienie... Koniecznie muszę spróbować. Wygląda bosko!
bardzo apetycznie :)
Mango i rabarbar powiadasz? Ciekawe polaczenie :) Chetnie i ja niebawem wyprobuje :)
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz