Bezmączne ciasto czekoladowe z jeżynami i bitą śmietaną

Po raz kolejny pojechałam zbierać jeżyny :). Tym razem udało mi się znaleźć słynną polankę wujka grzybiarza i uzbierałam naprawdę sporo. No może nie tyle co on (20 litrów!), ale też tyle nie było mi potrzeba. Przy nim odpuszczę sobie robienie soków, po prostu wezmę od niego. To samo dotyczy grzybów, w tym roku wujek zamarynował już 50 słoików, a sezon w pełni. Nie ma sensu robić przetworów samodzielnie, zwłaszcza że jego są naprawdę doskonałe.

Przy okazji posiadania dużej ilości jeżyn postanowiłam wykorzystać przepis, który otwiera jedną z moich ulubionych książek: Decadence. Jest to jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam w życiu, co zawdzięcza w dużej mierze cukrowi dark muscovado.


BEZMĄCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z JEŻYNAMI I BITĄ ŚMIETANĄ
tortownica 26cm

400g gorzkiej czekolady, pokruszonej
6 jajek
95g cukru muscovado (lub innego brązowego jeśli nie macie) - użyłam dark muscovado
2 łyżki ciemnego rumu
250ml śmietanki tortowej 36%
250ml śmietanki 30% (do ubijania)
świeże jeżyny, maliny, jagody lub wiórki czekoladowe poza sezonem
cukier puder

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Tortownicę nasmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, po czym odstaw na chwilę do ostygnięcia.

Jajka, cukier i rum umieść w osobnej misce także nad garnkiem z parą. Ubijaj, aż krem jajeczny podwoi swoją objętość, po czym przelej go do lekko ostudzonej czekolady. Dodaj śmietanę torową. Dokładnie wymieszaj.

Na dnie piekarnika umieść naczynie żaroodporne wypełnione wodą (para spowoduje, że ciasto upiecze się równomiernie). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz przez około 40 minut. Po wyjęciu pozwól ciastu ostygnąć w formie.

Przed podaniem śmietanę ubij (ja ubiłam z cukrem waniliowym), posmaruj nią ciasto, następnie posyp owocami i cukrem pudrem.

A. jest nieco sceptyczny w stosunku do tego typu ciast, jednak po połączeniu go z bitą śmietaną i owocami powiedział, że jest wspaniałe. Ciasto robi się bardzo szybko i prosto. Doskonała alternatywa dla brownies :).

Smacznego!

4 komentarze:

Jul pisze...

Witaj!Od jakiegos czasu jestem cichym podgladaczem Twojego bloga:) I jestem zachwycona szczerze mowiac:)
Ja rowniez prowadze kulinarnego bloga(przy okazji serdecznie zapraszam),ale moj jest troszke inny ze wzgledu na to, ze jestem na diecie bezglutenowej. A tak w ogole to chcialabym skorzystac z Twojej pomocy, bo zorientowalam sie iz zamawiasz angielskie ksiazki bezposrednio na amazonie:) Czy moglabysmy sie porozumiec jakos(mail,gg) i czy zechcialabys wytlumaczyc na czym to wszystko polega?(chodzi mi tu o shippingi,zaplaty itp)Pozdrawiam!

fellunia pisze...

To ciasto musi być boskie, na tym zdjęciu w przekroju ma taką konsystencję, że moje ślinianki zwariowały. No i jest bez mąki, napewno wypróbuję ten przepis
Pozdrawiam :)

chantel pisze...

wygląda baaardzo kusząco :)

Adrian Pawlak pisze...

Ciasto przedstawia się bardzo atrakcyjnie na zdjęciach i z pewnością wypróbuję Twój przepis :). Często w domu robię różne czekoladowe desery i ciasta. Ostatnio np. przyrządziłem czekoladowy sernik warstwowy wg. przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Sernik jest jednym z moich ulubionych ciast, które przeważnie łączę z czekoladą. Polecam spróbować.

Blog Widget by LinkWithin