Ponieważ Tłusty Czwartek spędziłam na wakacjach (i tak, jadłam tam pączki pod wieloma postaciami), a nie chciałabym, żeby moja osobista tradycja smażenia pączków tylko raz w roku przepadła, dziś dla Was zaległy przepis, który planowałam zrobić w tym roku, gdy jeszcze nie myślałam o urlopie. Hiszpańskie Rosquillas to takie pączki nie pączki, ponieważ nie ma tu drożdży. Niech Was nie zwiedzie też kształt przypominający amerykańskie doughnuty z dziurką. Właściwie poza smażeniem w głębokim tłuszczu nic ich nie łączy z polskim pojęciem pączka. To zupełnie coś innego zarówno w strukturze ciasta, jak i w smaku.
Jest bardzo wiele przepisów na Rosquillas, większość z nich z dodatkiem anyżu. Ja zdecydowałam się jednak na mocno pomarańczowo-cytrynową wersję z Australian Gourment Traveller oprószoną cukrem cynamonowym. Poniżej z lekkimi zmianami 10 sztuk na próbę :).
10 sztuk
1 duże jajko
125ml płynnej śmietanki 30%
125ml soku wyciśniętego z pomarańczy
skórka otarta z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
65ml oliwy z oliwek
60g cukru
475g mąki pszennej
14g proszku do pieczenia
dodatkowo: 50g cukru pudru, 1/2 łyżki mielonego cynamonu
Zmieszaj razem jajko, śmietankę, sok pomarańczowy, skórkę z obu cytrusów, oliwę z oliwek oraz cukier. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, zalej pozostałymi składnikami, całość połącz, a następnie wyrabiaj przez kilka minut. Podziel ciasto na 10 kawałków, z każdego uformuj wałek. Końce każdego wałka połącz, tak by uzyskać kształt pączka z dziurką (trzeba bardzo dokładnie skleić kawałki ciasta, inaczej pączki utworzą podkowy podczas pieczenia :).
Cukier puder wymieszaj z cynamonem, odstaw.
5 komentarze:
oooo jakie fajne paczki , jakie smakowite zdjęcia
Wprosilabym sie do ciebie na takiego paczka...
Ciekawa jestem, jak smakują. Bo wyglądają kusząco;)
Świetnie wyglądają te pączki!
Pozdrawiam:)
lubię pączki z dziurką :) ja smażę na rzepakowym - lepiej znosi zmiany temperatur :)
Prześlij komentarz